Régen miért szerették jobban a zöld üveges sört?

Most persze nem a hivatalos magyarázatra gondolok, mert állítólag ugye azért kell a színes üveg, mert az ultraibolya sugarak rontanak a minőségen.  (Ez egyébként természetesen igaz)

A barna üveg sötétebb, ezért jobban véd a napfénytől, tehát elvileg pont fordított a valóság, mint a magánemberi vélemény.
Ha jobban véd a barna üveg, akkor az íze is finomabb lehet. Nem?
Mégis szívesebben vették a zöld üvegest, és ennek oka volt. Nem is egy csepp…

Régen a szavatossági idő nem hetekben volt mérhető, meg hónapokban (mint manapság a tejfölnél!), hanem napokban. A tejtermékek a tejjel egyetemben egyetlen napig voltak jók, a kenyér 3 napig, olaj 1-2 hónapig, a búzadara néhány hónap után “megkukacosodott), és folytathatnánk a sort.

A hatvanas-hetvenes években még a pasztőrözés a sörnél nem volt ismert eljárás, vagy ha igen, akkor nem úgy alkalmazták mint manapság.
Legyártották, volt a címke, azon jelölték mikor gyártották. Ezt figyelték az emberek, meg ezen kívül még valami mást.
Megfogták az üveget, és a fény felé tartották…
Ha szép tiszta volt, akkor megvették – ha zavaros, mintha egy medúza úszna benne, akkor szépen visszarakták, és szóltak a boltosnak, vagy mentek másik üzletbe vadászni tovább.
És ugye az nyilvánvaló, hogy a zöld üveg világosabb, ezért jobban látszott benne, ha a nedű zavaros lett.
Ráadásul gusztusosabb is belőle inni, de másképp néz ki az asztalon is.
Emiatt szerették.
Velem is megesett gyerekként, hogy elküldtek sörért, és mindig, minden alkalommal a lelkemre kötötték, hogy “csakis zöld üvegest vegyél…”
Utólag még annyi:  mivel annak idején visszaválthatós volt még a sörösüveg – méghozzá drágábban arányában mint manapság – vissza is vitték ezeket. Megfogták a kamrában amit találtak, és már tették is a szatyorba, a boltosok sem nézegették. A gyárban bekerült a mosógépsorba, ha netán volt benne valami nagyobb bogár, vagy állatka (egér) beszáradva – az a víz hatására megdagadt, nem jött ki. Így sikerült, hogy időről-időre felröppent a hír, hogy sört vettek, s abban ezt, vagy azt találtak, például puffancs egér úszkált a lében. Ezt is könnyebben meglátták az zöld üvegben…

A videó a Filmhíradók Online jóvoltából egy korabeli palackozó gépsort mutat be. Nem most volt…

loading…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük