A Tarjányi ötösikrek – emlékszel még kik voltak a névadószülők?

Aki élt már a hetvenes években, az biztos, hogy emlékszik rájuk.
Napokig nagy téma volt születésük. Addig is voltak négyesikrek, és külföldön többes ikrek is voltak – de ők mégis csak a mieink….
Büszkélkedhettünk már mi is, nekünk is vannak ötöseink…
Hónapokig figyelte az egész ország őket hogy fejlődnek, szörnyülködhettünk, hogy lehet öt picit egyszerre etetni, tisztába tenni.
Egyik aludna, másik sír, milyen lehet úgy aludni?
A szülőknek egy perc nyugta nem lehet…
Kis híján 37 éves a fotó, 1983. április 19-én készült.
Ők a Tarjányi ötös ikrek. Négy kislány és egy kisfiú. Magyarország első életben maradt ötösikrei.

Érdekesség, hogy valamikor a hetvenes  évek végén Czeizel dr. megjósolta, hogy nem árt az orvosoknak rákészülni, mert statisztikailag már bármikor várható az, hogy nálunk is lesznek ötösikrek.  És lettek is…

 

Szilvia, Melinda, Hajnalka, Sándor és Erika. A kicsik 11 hétig voltak a budapesti Orvostovábbképző Intézet Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján – míg el nem érték azt a fejlettségi szintet, amikor már nyugodtan hazaengedhették őket.

Ez a pillanat aztán 1983. április 19-én érkezett el, ekkor bocsátották haza őket.
A szülők természetesen segítséget kaptak az államtól, gyermekágyak, berendezés, és gondozók személyében, hisz ennyi gyermeket ellátni egyszerre lehetetlen – ha örök körforgásban lenne az ember, akkor is megoldhatatlan feladat lenne.

Aztán következő évben – 1984 február 5-én – megtartották a névadót is – az eseményhez illően “nagy csinnadrattával”, de legalábbis – akkor a legismertebb, legkedveltebb emberek  – Farkas Bertalan, és Magyari Béla voltak a névadó szülők. Nem véletlen a választás, hisz Magyari Béla kiskunfélegyházi születésű volt. Ezért kérték fel őt, és feleségét, és még űrhajós társát, Farkas Bertalant.

Hogy azóta mi lett velük – nem igazán tudni, néha egy-egy híradás felbukkan, hogy születésnapjuk volt, de hogy mi történt velük azóta – arról fellelhetően nem jelent meg semmi.
Fotó: Pinterest.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük