Vissza a jövőbe – Calvin Klein….ismerős?… Hát…ő is félig magyar…

 

 

Ha nem vásárolsz ilyen farmert, fehérneműt, órát, parfümöt – akkor is beugorhat valahonnan a neve.

Nagy eséllyel láttad a Vissza a jövőbe c. filmet. Ahol bizony Marty-t fehérneműje márkája miatt Calvin Klein-nek hiszi saját anyja, aki szerelmes lesz belé… Jó-jó, így leírva bonyolult, de amúgy semmi vészes. A film forgatása idején már ismert márka volt az övé, nézzük – kiről van szó…
Calvin Richard Klein  1942. november 19-én született amerikai divattervező. Szülei Bonx-ban élő bevándorlók. Édesnyja Flore Stern anyai részről osztrák, édesapja pedig amerikai fogorvos volt. Calvin Klein édesapja Leo Klein Magyarországból vándorolt ki New York-ba.

Klein elvégezte a középiskolát, majd beiratkozott a  New York’s Fashion Institute of Technologyra Művészeti Főiskolára, de végül is nem diplomázott.  Ezután divatáru üzleteknél volt tervező, majd  Barry K. Schwartz, gyermekkori barátjával divatmárkát alapított.  Új farmermárkájának bemutatása után az Új Yves Saint Laurent-nek nevezeték.  Keinnek Jayne Center textil tervezőtől született 1967-ben egy lánya, Marci Klein. Ő az NBC Níght Live-jának producere.
Későbbiekben parfümbirodalmat is létrehozott, parfümjei a világ legjobbjai között vannak.
Schwartz-al alapított vállalkozása néhány darabos készlettel indult, egy hotel üzlethelyiségében. Egy évvel később már 50 ezer dolláros megrendelésük volt.  1969-ben már a Vouge magazin is felfigyelt rá. 71-ben már nem csak női ruhákkal és kabátokkal, hanem sportruházattal és férfi fehérneművel is betört a piacra.  /az 1985-ben készült Vissza a jövőbe c. nagy sikerű filmben Marty múlt béli anyja azt hiszi a fiú fehérnemű márkája alapján, hogy Calvin Klein-nek hívják/
Ruháit az egyszerűség, letisztultság jellemzi, minimalista stílusú, ezért nagy népszerűségnek örvend az üzletemberek körében.
1973-74-75-ben is elnyerte a Coty Award díjat, 1977-re bevétele már 30 millió dollár volt. Ekkor már kiegészítőket is gyárt. 1978-ban piacra dobja férfiruha és farmer kollekcióját, ekkor a bevételei már 100 millió dollár fölött voltak.
Ez után következett a parfümiparba betörése. A nyolcvanas évek végére 12000 üzlete volt.
1977-ben történt egy tragikus esemény is a család történetében, ugyanis Klein akkor 11 éves lányát iskolába menet elrabolták. Három fiatal nő vett részt a bűncselekményben, busszal vitték a kislányt az egyik emberrabló East Side Manhettan-i lakásába, aztán felhívták az apát, és azt az utasítást adták neki, hogy menjen a Pan Am épületének halljába, és hagyjon ott 100 ezer dollár készpénzt.
Klein megtette amit követeltek tőle, viszont a rendőrség nyomon volt, és kiszabadították a kislányt. A tárgyaláson az egyik vádlott azzal védekezett, hogy a divattervező bérelte fel őket, egyfajta reklám célzattal, de ezt a feltevést Klein kerek-perec elutasította. Végül a vádlott vissza is vonta vallomását.
Calvin Richard Klein jelenleg Southamptonban él. Lánya egyszer azt nyilatkozta, hogy mindig zavarba esik, amik barátján apja által tervezett fehérneműt lát…  Nem csodálom…
Forrás: Wikipédia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük