Alföldi papucs, Trapper farmer – Neked volt?

Minden fiatal vágyott rá, aki csak tehette meg is vette.
Hiány volt belőle, ha már valami hasonló darabot sikerült venni, akkor már a falkához tartozónak érezte magát az ember.
Ugyanis ez akkoriban fontos volt.

 

Akkortájt, ha mini volt a divat, akkor mindenki miniben járt. Ha nyáron a drapp szín volt a menő, akkor mindenkin az volt.
Lehetett volna mást hordani, de hát másokon is ez volt, és jó volt mutatni, hogy nekünk is van, hasonló.

Egy átlagemberkének még csak utánzat, totyakos, műszálas farmernadrág, Alföldi papucs, mintás póló. Ez volt a hetvenes évek eleje, közepe.
Szinte elnyűhetetlen volt a papucs.
Bőrből készült, varrott talppal, igényesen kialakított, szép vonalú, kellemes viselet volt,  sokunknak még mindig ott van a szekrény alján, vagy épp a mai  napig használja időnként.

Ha pedig valamikor úgy döntött, hogy már elég volt belőle, akkor a rokonság tovább hordta. Több generáció is felnőhetett benne.

 


A hetvenes évek végén pedig megjelent a magyar farmer, a Trapper, ami már nem műszálas, vagy kevert anyagból készült, hanem tényleg pamutból, és indigófestett volt. Nem volt olyan jó, mint nyugati társai, sokkal gyorsabban kopott, az anyaga is olyan furcsa tapintású volt, de elérhető áron be lehetett szerezni belőle nadrágot, mellényt, dzsekit, inget, kertésznadrágot, és szoknyát, kertész szoknyát is.

Hosszú ideig nem gyártották Magyarországon, most megint meg lehet vásárolni, nyilván van egy réteg, aki vevő rá.
Ebben az időben a fiatalság körében még a divat szinte kötelező volt. Ha a midi volt a divat, akkor mindenki abban járt, ha a mini, akkor sokszor a nagymama is. Ha fekete volt a menő szín, akkor színest alig láttál az utcán, ha drapp, ez 1980 volt, akkor bizony szégyen volt, ha te más színben virítottál. Manapság a divat már sokkal sokrétűbb, egyénibb, változatosabb. De akkor a falka tagjának éreztük magunkat ugyanúgy, mint amikor a kékfestő ruha volt a menő, vagy a holdjáró szandál, cipő, csizma.

Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük