Ő volt Villon a Villon és a többiekben- mindössze 45 évet élt – alig tudunk róla valamit…

 

1947. július 3-án született, és Budapesten halt meg mindössze 45 évesen, 1992. december 20-án, színész – akiről szinte semmit nem tudni, sehol semmi adat, semmi történet.

Rákosszentmihályi születésű – írja Benkő Tibor – ott járt gimnáziumba. Bár ez a XVI. kerület, mégis, mintha távol élt volna a fővárostól. Nagybátyja televízióján látott először színészt, és azt csodálta, hogy nem kell nekik puska ahhoz,hogy hosszú szövegüket “felmondják”.
Aztán idővel változott a helyzet, a helyi gimnázium önképzőkörének elnöke lett. Szervezkedett, verseket írt. Ekkor már a színészet felé fordult, de még nem kötelezte el magát.
Sportolt is, ez alkatán is látszott.  6 éven keresztül úszott az FTC berkein belül, majd a BVSC-ben, majd vízilabdázott, és cselgáncsozott is a Ganz-MÁVAG-ban.
Érettségi után műszaki rajzoló lett a Ganz-MÁVAG-ban. Ekkor már valóban a fővárosban “élt”. Jelentkezett a Színművészeti Főiskolára. Fel is vették.
1971-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, osztályvezető tanára Békés András volt.  Osztálytársa volt Cserhalmi György, Farkas Zsuzsa, Hámori Ildikó, Maros Gábor, Székhelyi József.
Vogt Károly részese volt annak a főiskolai vizsgaelőadásnak, amikor Ádám Ottó tanszékvezető őrjöngve hagyta el a nézőteret, és kérdésessé vált, hogy a fiatal színészek egyáltalán kapnak-e valaha diplomát.
Egy 1969-es színészvizsgán történt az eset, Békés András rendezte Közönséggyalázás c. színpadi szövegből készítettek előadást. Semmi más az egész, a színészek civilben felmennek a színpadra, és elkezdik szidni a nézőket, és lényegében semmibe veszik az általános színházi minimumot. – Azért ez akkoriban eléggé nehezen emészthető előadás lehetett… 🙂

Aztán persze mindannyian megkapták diplomájukat két év múlva, de előtte már szerepelt az Operettszínházban, hisz kiváló énekhangja volt. 1975-ig a színház tagja is maradt, ekkor szerződött át a József Attila Színházhoz.

Az Operett Színházban először  a La Mancha lovagjában.  Igaz, hogy beugróként, de ez volt az első nagy siker.


Hadics László megbetegedett, így ugrott be helyette kettős szerepébe, hisz a kormányzót is, és a fogadóst is ő alakította.   Drámában, vígjátékban is otthonosan mozgott, karakterszínész volt.
Nemcsak itthon, külföldön is játszott filmekben, tévéjátékban egyaránt.
Színpadi szerepei között ott volt Csongor szerepe, a Veronai fiúkból ő volt Proteus, a Sok hűhó semmiért -ben a jegyző, szerepelt a III. Richardban, Csurka Szájhősében… A Villon és a többiekben, mely 133 teltházas előadást ért meg ő volt a költő.

 

 

Játszott sok-sok tv-, és játékfilmben, mint a Régi idők focija, Te rongyos élet, Dóra jelenti, Hány az óra Vekker úr? Ott volt a Borsban, az Őrjárat az égen gárdájában, sorban akkor: Egy óra múlva itt vagyok, Pirx, Megtörtént bűnügyek, Az öreg bánya titka, Sztrogoff Mihály, Kántor, Tótágas, T.I.R., Angyalbőrben, Privát kopó…

Élettársa volt Borbás Gabi. Közismerten nagy foci imádó pár voltak..
Szomorú, hogy egy mai, tehetségkutatós, harmadrangúnak bizonyuló sztárocskáról több található meg a neten, mint róla… Összesen három mondat a Wikipédián…Fotó: Pinterest, Youtube, Film-Színház-Muzsika

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük