Honnan tudták a régiek, hogy milyen idő lesz?

Megfigyelések alapján, apáról fiúra szállt a tudomány.
Volt rövidtávú, és hosszabb időszakra szóló előrejelzés is.

Azt már a kisgyerek is tudta, hogyha estefele, naplementekor vörös volt az ég alja, akkor másnap  szeles idő volt várható. De ezt jelzi az is, ha a Hold vörösnek látszik, vagy a Nap még  napfelkeltekor vörösben pompázik.
Valamikor tartottak levelibékát is e célra. Viselkedéséből “messzemenő következtetéseket” vontak le. Ha a befőttesüvegbe, egy kis létrácskával, vagy faággal  együtt helyezett béka feljött a létra tetejére, akkor napos idő volt várható, ha lent lustálkodott, akkor viszont úgy gondolták: eső lesz.
De a legtöbben nem  sokra nézték ezt a fajta időjóslást, hittek inkább a saját szemüknek, és tapasztalatuknak.

Ott volt például az eső előrejelzés. Azt mondták, hogyha udvara van a Holdnak, vagy nagyon élénk színű, vagy a távoli dolgok közelebb látszanak, akkor eső lesz. Van is benne ráció, hisz a levegőben lévő páracseppek nagyítanak.
Aztán ott voltak a legyek, amik eső közeledtével igencsak mérgesek, és csípni kezdenek. És persze a fecskék, amik a morcos legyeket ilyenkor  földközelben kapkodják össze, alacsonyan szállnak. Ez is magyarázható “tudományosan”, ugyanis a párás levegőben a rovarok szárnya átnedvesedik, és nem tudnak magasan repülni. Így aztán, ha a fecskék jól akarnak lakni, alacsonyan kell összekapkodni őket.
Ha a hangyaboly környékén nagy szorgalom látható, egész hangya-banda menetel, akár a hangyatojásokkal a hátukon, akkor nagy eséllyel vihar közeleg. Ez is igazolt tény, gyermekkoromban én is sokat tapasztaltam…
A kutyák, macskák is izgatottabbak vihar közeledtével, és a baromfiudvarban is nagy zsongás látható. Nyilván minden állat megérzi, hogy “valami van a levegőben”.

Eső közeledtével a fadugókat nehezebb kihúzni üvegből, hordóból egyaránt. A szabadban tartott só vizes lesz, összetapad.
Ha éjszaka a békák kuruttyolnak, a tücskök ciripelnek, a madarak magasan szállnak, akkor nagy eséllyel továbbra is száraz idő lesz.  A szúnyogok szárazságban nem csípnek úgy, mintha már párás a levegő.
Régen azt is megfigyelték, hogyha  ősszel a költöző madarak korábban indulnak útnak a megszokotthoz viszonyítva, akkor nagy eséllyel hamarabb beköszönt a tél.

Ha a háziállatok ősszel nagy bundát növesztenek, és szépen kihíznak, hatalmas étvággyal esznek, akkor kemény télre lehet számítani.
Úgyhogy, ha meg akarjuk tudni milyen tél áll előttünk nem árt megfigyelni szabadban élő háziállatainkat, ők jelezni fogják nekünk. De persze vagy bejön, vagy sem…

Fotó: Fortepan/Cholnoky Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük