Emlékszel Bordán Irénre?

Kübekházán született 1953. szeptember 15-én, s mint annyi később színész – már gyerekkorában színházat játszott, ő is a szomszédoknak tartott előadásokat.

Felmenői mind parasztok voltak. Igaz, hogy sok filmet látott a moziban, de fogalma sem volt arról, hogy azok hogy készülnek. Mégis –  iskolából hazafele menet azt képzelte, hogy egy kamera követi, vagy valami hasonló szerkezet, ami nézi, hogy mit csinál. Filmfelvevőt még nem látott.

Falusi gyerekként a természetet ismerte, a női fortélyokra nem tanította senki. Először akkor mozdult ki szülőfalujából, amikor Szegedre ment a gimnáziumba. Ott aztán a városiak elkezdték csúfolni, nem tett jót az önbizalmának. Durcás lett, befelé élt.  Majd Szegeden a színházban megismerkedett a színház árnyoldalával is. Ekkor tudta meg, hogy a színházi élet tele van színleléssel, hazugsággal, jellemtelenséggel.

Bordán Irént elsőre nem vették fel, viszont szerződést kapott Karinthy Ferenctől és Lendvay Ferenctől, akik Szegedre szerződtették.
Mikor aztán édesapja megtudta, hogy lánya színésznő lesz – kitagadta.

A dolog később úgy rendeződött el, hogy édesanyja látta egy kis szerepben, és nyilvánvalóvá vált számára, hogy lányuk színpadra termett.

Jót tett neki az egy év szegedi tapasztalatszerzés, hisz a következő évben már a felvételije is sikeres lett,
Simon Zsuzsa lett az osztályvezető tanára.

 

Andorai Péterrel, Blaskó Balázzsal, Kánya Katával, Ádám Tamással, Nagyidai Istvánnal, Papadimitru Athinával járt egy osztályba.
Már főiskolásként elismerte tehetségét a közönség, és a kritika is, diploma után pedig a Nemzeti Színházhoz szerződött.

A filmesek is foglalkoztatták már főiskolásként is, így aztán az egész ország megismerte gyönyörű, érzéki, mégis karakteres vonásait.

Aki egyszer látta, az biztos, hogy emlékszik rá.
Játszott a Holnap lesz fácán, Az idők kezdetén, Kísértet Lublón, Csillagszemű, A ménesgazda, Az erőd c. filmekben.

Bár voltak filmsikerei, kevés színpadi szerep találta meg.
Egy idő után elunta a dolgot, és a MAFILM-társulathoz szerződött. Itt játszott a Naplemente délben c. filmben, és Szabó István Mephisto-jában is.

Aztán férjhezment Szerdahelyi Gáborhoz, majd kiköltöztek az USA-ba, két gyermeke született: Lili és Philipp.
A kapcsolat később válással végződött, ő pedig az ezotéria és a  természetgyógyászat felé fordult. Ezen a területen képezte tovább magát.

Míg kint élt, addig is vállalt szerepet néha, tehát nem ugrott teljesen a mély vízbe akkor, mikor visszatért Magyarországra.
2012-től az Újszínház színésze lett.
Fotó: Film Színház Muzsika, szinhaz.org

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.