Ki lehet ez a 16 éves kislány a lépcsőn?

 

Néhány év múlva már filmeken láthatjuk, az ifjúság, és nem csak az ifjúság – rajong érte.

 

A hatvanas-hetvenes évek egyik legismertebb arca, csodálatos szemei, hangja felejthetetlen. És persze – szerencsére – felejtenünk sem kell, hisz itt él közöttünk, és bár nyilván más szerepkörökben, de tehetségét megcsodálhatjuk. Budapesten született 1946. március 10-én, a felvétel pedig 1962-ben készült, és Bojár Sándor munkája.

A művésznő Jászai Mari-díjas, Érdemes- és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja.

Eredeti neve  Venczel Veronika.

Kicsi korától színésznek készült, szülei sem voltak ellene.  Sőt. Bár édesapja soha sem mondta, de valahogy érezni lehetett, hogy színész szeretett volna lenni. Úgyhogy mikor Venczel Vera felvételt nyert a Színművészeti Főiskolára, akkor az ő vágya is teljesült.

Középiskolában Heller Ágnesnél járt önképzőkörbe. Ott derült ki, hogy valóban van érzéke a

színházhoz.  Ünnepségeken szerepelt, és mellette Makay Margithoz járt. Még gimnazista volt, amikor már filmekben szerepelt.

Esztergályos Károllyal, első férjével is ekkor ismerkedett össze, a filmforgatások kapcsán.
Aztán felvették a főiskolára, majd másodévben már Várkonyi Zoltán hívta a Vígszínházba.  Ekkoriban játszott A néma leventében, valamint Wingarten A nyár c. darabjában.
Rengeteg filmben játszott, kiváló rendezőkkel dolgozott már főiskolásként, diploma után pedig Várkonyi Zoltán azonnal szerződtette.
Nemzetközi díjjal is büszkélkedhet, hisz Móricz Zsigmond regényéből készült tévéadaptációban, A pillangóban nyújtott alakításáért ő kapta az Arany Nimfa-díjat Monte-Carlóban.
Később inkább tévéfilmekben játszott.
A rádióban is dolgozott, érdekes, kissé fátyolos hangja különleges karakterrel bír.
Pályája kezdetén olyan filmekben játszott, mint a Kárpáthy Zoltán, Egy szerelem három éjszakája, Egri csillagok, Isten hozta őrnagy úr…
És persze a tévéfilmek, sorozatok, élükön A fekete város-sal… Ő volt Rozáli…

A cikk írása óta már az égi lépcsőkön sétálgat…..

Fotó: Fortepan/Bojár Sándor

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük