Különleges orgánumú, karizmatikus színészünk volt

Budapesten született 1952. május 20-án, és 2007. március 7-én hunyt el, Jászai Mari-díjas színész…

Szakácsi Sándor és Merényi Margit voltak szülei.

Nála nem volt az, hogy netán véletlenül legyen színész. Gyermekkora óta tudatosan készült színésznek, soha nem jutott eszébe, hogy más is lehetne. Úgy gondolta, hogyha ez nem sikerül, akkor értelmetlen lenne az élete.

 

Sörös Sándorral egy gimnáziumba jártak, mégpedig a Zrinyibe,  és együtt jártak versmondóversenyekre is,  együtt voltak amatőrök a Pince Színházban,  és egyszerre vették fel őket a Főiskolára.   A Főiskolát Várkonyi Zoltán osztályában végezte, osztálytársai között volt  Felföldi László, Ferenczi Krisztina, Sörös Sándor, Szerencsi Éva, Szurdi Miklós.
A Főiskola után Várkonyi Zoltán jelezte, hogy kettejük közül – Sörös Sándor és Szakácsi Sándor – egyszerre csak egyikőjüket tudja szerződtetni.

Így Szakácsi Sándor saját maga kérte Szolnokra szerződését – egy évre. Viszont mikor Szolnokra indult már zsebében volt következő évi, Vígszínházi szerződése.
Főiskola után Szerencsi Évával egy párt alkottak. A kapcsolat végül tönkrement, különélés, majd válás lett a vége.

Először Szolnokon kezdett, majd a József Attila Színházhoz szerződött, részese lett a Rock Színház megalakulásának. Szabadúszó lett, a Nemzeti, később a Pesti Magyar Színház tagja lett.  Minden stílusban kiváló volt, prózai, zenei darabokban is megállta a helyét. Tagja volt az Ivánka Csaba Alapítványnak.

Színházi bemutatóinak száma jóval több, mint 100 volt, de sok tévéjátékban szerepelt mellette, alakításai érettek, kidolgozottak voltak.

Szinkronszínészként is sokat foglalkoztatták, karakteres orgánuma miatt. Szinkronizálta Kevin Costnert, Jeremi Ironst, Bruce Willist, Robert Redfordot, Dan Aykroydot, Dustin Hoffmant, Michael Douglast, Tim Alient, Christopher Lambertet, Richard Geret, James Woodsot, Mickey Rourket…

Karizmatikus, érzékeny, sokoldalú színész volt.

Fotó: Készítette: Lipták Péter – http://korutiszinhaz.hu/content/tarsulat_szakacsi_l.jpg, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=67227481
gyertyalang.hu, hu.hu.facebook,elso szerelem, Pinterest, Szakácsi Sándor

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük