Immár ő is 60 éves – Jászai Mari-díjas, Kossuth-díjas…

És  30 éve él házasságban Nagy-Kálóczy Eszterrel.

Budapesten született 1959. október 15-én. Édesanyja, és édesapja is pedagógus volt akkor. Édesanyja Galamb Éva  magyar-történelem szakos, majd később drámapedagógus tanárként dolgozott, édesapja Rudolf Ottó  viszont a Tankönyvkiadó Vállaltnál dolgozott.
Egyedüli gyermek volt, és mint a pedagógus gyerekeknek általában többet kellett teljesítenie a többiektől.

 

Vidéken nevelkedett, gyermekkorát Őrszentmiklóson, Vácdukán és Vácott töltötte. Tizennégy éves korában került újra Budapestre.
A Móricz Zsigmond Gimnáziumban érettségizett, aztán felvételizett a Főiskolára, ami elsőre nem sikerült. Viszont felvételt nyert az ELTE jogi karára. Ez végül annyiból állt, hogy kezet foghatott a dékánnal, aztán bevonult katonai szolgálatra.

Hogy miért lett színész?
Általános iskolában is gyakran szavalt az ünnepségeken, középiskolában pedig már szavalóversenyeken is részt vett, és mivel általában jól szerepelt, így voltak sikerélményei, mind több kedve lett a színészethez. Ráadásul rokonai között talált egy a saját korában ismert színészt is, apai dédnagyapja Bálint János volt, akiről még fotót is talált a régmúltból.
Leszerelése után viszont már alkalmasnak találták a színész képzésen való részvételre, 1983-ban végzett.

 

Osztályvezető tanára Horvai István volt.  Osztálytársa volt Kaszás Attila, Eszenyi Enikő Rátóti Zoltán.  Már főiskolásként forgatott, nagyon sok tévéjátékban, és filmben játszott, színházi bemutatóinak száma is jóval több, mint 70.
Horvai István  hívta diploma után a Víg Színházba.
Valamikor ifjúkorában tervbe volt véve az is, hogy újságíró lesz, aztán ez feledésbe merült. De még később is írogatott, igaz, hogy inkább csak az íróasztal fiókjának…
Egyszer megkérdezték tőle, hogy nem zavarja-e, hogy olyan alacsony?
Erre azt válaszolta: “Én már kiskorom óta kicsi vagyok. Megszoktam.”

 

Hobbija a nyolcvanas években a horgászat, labdarúgás és a sakk volt. Játszott a Vasas és a Váci Izzó ifi csapatában. Nem volt túl jó focista, de azért elment….
Hogy mi hitvallásása? Erre ismét a nyolcvanas évek végéről egy mondat:

Dolgozni szeretnék tisztességgel. Ebből aztán vagy kikerekedik egy ars poetica vagy nem. Utólag. Most ebben a nagyon érzékeny magyar közéletben bőven van mit tennie a színházaknak. Ebből szeretném kivenni a részemet. A bennem munkálkodó magamutogatási vágy mellett ezért is lettem színész. Egoista néptribun.

 

Horvai István volt.  Osztálytársa volt Kaszás Attila, Eszenyi Enikő Rátóti Zoltán.  Már főiskolásként forgatott, nagyon sok tévéjátékban, és filmben játszott, színházi bemutatóinak száma is jóval több, mint 70.

 

Rudolf Péter művészetét  1991-ben Jászai Mari-díjjal, 2013-ban Kossuth-díjjal jutalmazták. Kiváló- és Érdemes művész.
Felesége immár 30 éve Nagy-Kálóczy Eszter színésznő. Három gyermeket neveltek fel. A feleség első házasságából származó kislányt, aki kapcsolatuk kezdetén mindössze három éves volt – és Rudolf Péter sajátjaként szereti. 1990-ben hivatalossá tett  kapcsolatukból két gyermek született, egy fiú és egy kislány. Lányuk: Szonja színésznő lett.

Számukra a magánélet azonban valóban magán élet. Nem igazán engednek betekintést.
Fotó: Készítette: Stekovics Gáspár – The file is from Stekovics Gáspár, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56609216, Pinterest, nlc, heti jóarc

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.