Farkas Helga ügy – rémlik valami?

Van egy bűntény, ami megtörténtekor hatalmas vihart kavart, az egész ország beszélt róla, és megnyugtatóan azóta sem zárult le, ez pedig a Farkas Helga ügy.
Bár felmerültek lehetséges tettesek, de a holttest híján nem lehetett kimondani bűnösségüket.
Már mindjárt 30 éve, 1991. június 27-én rabolták el Farkas Helgát, ekkor tűnt el nyomtalanul. Olyannyira, hogy holtteste mai napig nem került elő.
1991. június 27-én Farkasné és két lánya két kocsival indultak Orosházáról Szegedre, viszont Helga kocsijával gond volt, olajat kellett cserélni, ezért az anya és másik lánya elmentek, Helga pedig egyedül maradt.  Később hiába várták, nem érkezett meg. Ezért megpróbálták megkeresni, kétszer is végigjárták az utat.
Először egy visszafogott hangú,már-már suttogó férfi kért ötszázezer márkát tőlük.
Voltak ugyan feltételezések, ítéletek is születtek az ügyben, de csak személyi szabadság megsértése miatt, és zsarolás miatt fogták perbe őket.  Azért csak személyi szabadság megsértéséért, mert akkor még olyan,hogy emberrablás a Büntető Törvénykönyvben nem is szerepelt, hisz első ügy volt.
Viszont az emberölés vétségét még senkire sem sikerült azóta sem bizonyítani.
Az némileg tisztázott volt, hogy a zsarolók Németországban tartózkodnak. A nyomozók azt feltételezték, hogy a tettesek egy része itthon tartotta fogva a lányt, ezt a bűnözői csoportot egy olasz férfi vezette, a másik csoport pedig konkrétan zsarolta a lány családját Németországból.
A németországi csoporthoz tartozott egy bizonyos Fésű Péter, aki autók lopására szakosodott Németországban. Ő a gyilkosság után nagyjából 20 évvel meghalt tüdőrákban, előtte azonban egy levelet adott át az üggyel akkor is foglalkozó nyomozónak, Palatinus Gábornak. Ebben a levélben megnevezte a lány állítólagos gyilkosát. A szál viszont a nyomozó hatóságok szerint nem vezetett eredményre.
Sok volt a hiba a nyomozás ideje során. Ott volt például, hogy az apa tárgyalt a zsarolókkal. Ő pedig  nem tudott velük úgy kommunikálni, hogy az oldalukra állítsa.
Milyen feltételezések voltak akkortájt? Farkas Imre igencsak jól menő vállalkozó volt, alvilági üzlettársakkal. Az eset előtt nemrégiben nyert pont 500 ezer márkányi összeget egy kaszinóban. Arra gyanakodtak, hogy aki tudott a nyereményről az rabolhatta el a lányt. Másik lehetőség Cs. József és J. Benedek szál, ők a lány volt barátjának ismeretségi körében találták meg.
Az eset előtt pár nappal fordult elő pont, hogy a lányt és testvérét kocsival követték ezek az emberek Szegedről Orosházára.  Aztán a lányok megálltak nekik, és végül még a kormányt is átengedték a két srácnak, vezethették a piros Mazdát.  A lány testvére és J. Benedek ott maradt a Ladával, a férfiak kocsijával, Helga és Cs. József pedig elment kocsikázni egyet.  Arra gondoltak akkor, hogy ez talán az emberrablás főpróbája lehetett.
Aztán jöttek a hívások, több mint tucatszor csörrent meg a telefon. A vállalkozó viszont közölte, hogy amíg nem tudja meg biztosan, hogy él az lánya, addig nem fizet.
Az emberrablás után három nappal hívták utoljára a családot, de ekkor már tudták, hogy a rendőrség is nyomoz. Pont ezért volt még a hívás. Azt követelték, hogy az apa – hívja vissza az akciócsoportot?!? – és ha átadják másnap este hétkor a pénzt, akkor ők átadják a lányt.
Ez volt az utolssó hívást. Nyom semmi ezután.
Az apa még Uri Gellert is bevetette az ügyben, mintha az akkori újságok egy megtalált gyűrűről is írtak volna, de tényleg nyomós eredmény nem volt.
Egy biztos, hogy a lány kocsijában ott volt Cs. József, bár az a szag, amit a kutyák azonosítottak akár néhány nappal előbbről is származhatott.
Mindenesetre a rendőrség látókörébe került J. Benedek és Cs. József – viszont nem sokra mentek vele, lényegében semmit nem tudtak meg tőlük. Viszont volt egy gyenge pont, egy férfi barát, aki börtömbe került egyéb erőszakos cselekményért. A azt mondta, hogy volt egy emberrablás Kecskeméten, és annak az elkövtője J. Benedek. Állitólag mikor körözték J-t, akkor Cs. József a Tisza mellett rejtegette egy házban, de később megölte. Nagy eséllyel az történt, hogy Cs. József – mondván, hogy kimennek lövöldözni kicsit egyszerűen lelőtte a férfit. Aztán pedig elvitte messzebbre egy mezőgazdasági területre. A tettes nagy eséllyel azért lőtte le, mert félt, hogy megered a nyelve.
Eltemették J-t, majd a temetés után a férfi felesége tanúvallomásban jelezte, hogy férje beszélt neki a lány elrablásáról és a gyilkosságról. Később ezt a bíróságon is megerősítette, a tettet Cs-vel követték el. Nem ölték meg egyből, hanem először egy garázs szerelőaknájában megkötözve tartották napokon keresztül. Az asszony ugyan azt mondta, hogy a lány valamennyire benne volt a dologban, mert felajánlottak neki egy összeget, bár ez nem igazán életszerű, ha amúgy megkötözve tartották. A pénz nem érkezett meg, a rendőrök nyomozni kezdtek, kútba esett a terv, ezért aztán zsákot húztak az asszony elmondása szerint a lány fejére, és megfojtották. Aztán állítólag kivitték a testet az erdőbe, és gázolajjal leöntötték….
Erre persze semmi bizonyíték nem volt, nem lehet tudni hogy tényleg így történt, vagy sem.
De Cs. nem tudta tartani a száját, más embereknek is mondott apró dolgokat a gyilkosságról, de az asszony verziója lényegesen részletesebb volt.
Végül Cs.Józsefet J. Benedek elleni gyilkosságért vonták felelősségre, persze volt még ezen kívül bűnlajstroma. De végül ezt az ítéletet hatályon kívül helyezték. Nem volt bizonyítható véleményük szerint hogy ő végzett J. Benedekkel, csak 10 évet kapott a kezdeti 22 helyett.
A személyes szabadság megsértése és a zsarolás viszont bizonyított volt, ezért ült végül. Állítólag szabadulása után elhagyta az országot és vállalkozásba kezdett Írországban… De ez sem biztos…
2014-ben felröppent a hír, hogy talán megtalálták Farkas Helga csontvázát, de kiderült – hogy téves az információ, egy fiatal férfi maradványára leltek a nyomozók.
Fotó: BorsOnline

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük