Az Utolsó padban című ifjúsági filmben ismertük meg, élelmezési mérnök lett belőle

1975-ben készült egy ifjúsági film, ami egy – akkor is – problémás kérdést feszegetett, a cigányság beilleszkedésének nehézségeit.

Volt egy regény –  Halasi Mária: Utolsó padban című pöttyös könyve, ebből készült ez az emlékezetes film.

A történet: egy kiskamasz lány, aki történetesen cigánynak született, valahol az ország szélén él. Innen kerül apjához, aki a fővárosban dolgozik kicsit munkaundoros fiával egyetemben, és  egy pesti albérletben él.

Katira inkább háziasszonyként tekintenek, pedig ő tényleg tanulni szeretne.

A kislány megjelenésén, és viselkedésén is látszik honnan jött. Pest hatalmas váltás számára. Beiratkozik egy átlagos  iskolába, ahol az osztálytársai ferde szemmel néznek rá, nehéz elfogadtatnia magát.
Feljön Pestre, felveszi eddig legszebbnek gondolt ruháját, és rá kell jönnie, hogy itt lenézik miatta. Hogy kívülálló, és minden jó szóért meg kell harcolnia.

 

 

De nagy szerencséjére tanárnője, osztályfőnöke megpróbálja a lehetetlent, és lassan, de biztosan – elfogadtatja az osztállyal az új gyereket, persze ezért a kis Kati is sokat tesz.
Barátnőt is szerez, a “felnőtt” fagylaltos lányt, aki abszolút nem foglalkozik azzal, hogy ő kicsoda.  És persze ott a szomszéd, aki szárnyai alá veszi a kis vadócot.

A filmet Kende Márta rendezte, és a rendezőasszisztensére, Kovács Katalinra hárult a feladat, hogy találjon a főszerepre egy szép, okos, szépen, érthetően beszélő, nagyjából 10 éves cigánylányt. Végül Nagysápon figyelt fel Imre Etelkára, és hogy mennyire okos is volt Etelka jelzi, hogy végül élelmezési mérnök lett belőle és dietetikus.

A filmben Kati édesapját Zenthe Ferenc alakította, a bátyját Mitzi Ernő, az osztályfőnöke a csupa szeretet Gyöngyi néni Molnár Piroska volt.  A fagylaltárus lány, aki talán legelőször elfogadta az újdonsült pesti roma leányzót  – Egri Kati volt.
Aztán ott volt Varga Irén, aki Laki nénit, a szomszédasszonyt Varga Irén  alakította. És ha azt mondom, hogy Téri Sándor, és  Solti Bertalan is szerepelt a történetben, akkor az már jelzi a színvonalat.
Emlékszel még a történetre?

Fotó: Pinterest, zugló.tv, imdb.com,bajcsy.hu

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük