„Úgy fütyül, ahogy Yehudi Menuhin hegedül”

Ezt mondta róla a korabeli nemzetközi kritika. És itthon nem hitték el, hogy nincs síp a szájában.
Pedig nem volt. És a közönség harcolta  ki, hogy nyerhessen…Mert a zsűri jó magyar szokás szerint nem bízott benne.
Budapesten született 1944 február 18-án.

 

 

Hacki Tamás szülei, környezete, ismerősei már korán, óvodás korában felfigyeltek szokatlan tehetségére, hisz fütyülés közben nem csücsörítette ajkait, hanem nyitott szájjal, szájpadlása és nyelve között képezte a hangokat.

Hogy zeneileg fejlődjön szülei hegedűórákra járatták, és az akkoriban lényegében kötelező énekkarnak is tagja volt.
Gimnáziumban aztán egy felszabadulási, április 4-i ünnepségen elfütyülte a Csinibabát, amiből aztán botrány lett.

Érettségi előtt jelentkezett a Ki Mit Tud-ra,aminek a döntője épp az érettségi utáni napra esett. A műsorvezető fel is tette neki a kérdést, hogy sikeredett a vizsga – mindenből kitűnő lett….

 

A közönség azonnal megszerette, és ennek erősen hangot is adtak. A zsűri nem hitte el, hogy mindenféle segédeszköz nélkül képzi a hangokat, úgy gondolták, hogy valami szerkezet van a szájában, ezért a Ki Mit

Tud második helyére rangsorolták, de aztán a közönség hatalmas felháborodása miatt kénytelen voltak megváltoztatni a döntést, és megosztott első díjban részesítették.

Egyébként a nézők között is beszédtéma volt, hogy “ilyen nincs”, nem létezik, hogy valaki így fütyüljön, ráadásul csodálatosan tisztán, csillogóan, idővel azonban elfogadták, hogy mégis van, és valójában ez “csak” egy szokatlan technika.
Külföldre is hívták fesztiválokra, kimehetett, de nem tárgyalhatott, és a rendezvény után mindig azonnal vissza kellett jönnie.

 

Közben Hacki Tamás az Orvostudományi Egyetemre felvételizett sikeresen, majd szakvizsgát is tett, és a MÁV-kórház fül-orr-gége osztályán dolgozott. 

Idővel aztán előtérbe került az orvoslás, és a kutatómunka, 1986-tól a Hannoveri Egyetemen dolgozott, mint tanársegéd, majd egyetemi magántanár lett. Utána pedig Regensburgban a foniátriai tanszéken gyógyított, és tanított. 1996-ban az ő ötlete nyomán hozták létre Bad

Göggingben az első bajor foniátriai rehabilitációs osztályt, és a regensburgi logopédiai intézetet. Az egyetemi klinika osztályvezető főorvosa lett.

Nem “csak az orvoslás”-ért él, közben készített lemezfelvételeket is, itthon is koncertezett többször, és 2007. Szilveszterén pedig a Müncheni Szimfonikusokkal lépett fel.
Nyugat-Európában is több lemeze jelent meg.

2009-ben megkapta a  Bundesverdienskreuz kitüntetés a német-magyar kapcsolatok erősítéséért, és orvosi, valamint tudományos munkájáért, és persze füttyművészetéért. 6 évvel később itthon is  Pro Cultura Hungarica díjban részesült.

Harmonikus, szeretetreméltó egyénisége, életútja, művészete példaértékű lehet. Ha valaki meghallja nevét, mosolyra húzódik szája, nem igazán lehet ettől nagyobb elismerés. Fotó: Blikk, Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.