Hódmezővásárhelyen született ötgyerekes családba, és korosztályának legnagyobbja lett

 

Ő az, akire – bárkit megkérdezünk – kapásból azt mondjuk: az Isten is színésznek teremtette. 1919.február 10-én született Hódmezővásárhelyen, és Lajosmizsén halt meg 2004. december 27-én. Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes- és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.  Egy város szélén álló kis házban látta meg a napvilágot. Néhány hónapra rá azonban átköltöztek nagyszüleihez, akik marhakereskedők voltak egészen addig, míg teljesen el nem szegényedtek. Így nem volt könnyű gyermekkora.

Édesapját szintén Bessenyei Ferencnek hívták, édesanyját pedig Boros Lidiának.   Született még 4 testvére, de ő volt a legnagyobbik.
Nem érdekelte a színház egyáltalán. Nagy eséllyel azt sem tudta mi fán terem.

A legnagyobb hatást rá egy bizonyos Vásárhelyre látogató Zoó cirkusz oroszlánszelidítője tette rá.

Imádott focizni, még semmi jele nem volt annak, hogy később nagy színész lesz.

Iskolába szeretett járni, és szívesen zenélt.  Mesterségeket tanul, volt kertész, szabó, cipőfelsőrész készítő.
Végül egy katolikus ifjúsági körben – önképzőkör – fedezték fel tehetségét. Egy pap foglalkozott velük. Mellette cserkész, majd levente zenekarban is játszott.
Még 16 éves, amikor apja öngyilkos lett. Innentől a családra kellett koncentrálni.
Szerencséje volt, mert a szegedi teátrum épp Hódmezővásárhelyre ment.
Számára a színház először kenyérkereseti lehetőség volt.

1940-ben kórista lett a szegedi társulatnál. Főiskolát sosem végzett, és 21 éves korában kapta meg első szerepét. Már ekkor is termet betöltő hangja volt, és hát a termetével sem lehetett különösebb probléma, így hát kóristából színésszé lett.

Ez viszont azt jelenti, hogy főiskola híján lényegében a színpadon tanult meg színésszé lenni.

Két évig, 1942-ig volt a színház tagja.

Állandóan tanult. Szerencséjére – vezető fővárosi színészek vendégeskedtek akkoriban a szegedi társulatnál – volt kitől felszedni a szakmai fogásokat.

1942-ben Miskolc következett, itt ismerkedett össze feleségével.  Aztán Nyíregyházán, a miskolci színház nyári játékhelyén kapta meg az értesítést, hogy a Nemzeti Színház szerződést ajánl neki, csakhogy ugyanaznap kapta meg SAS-behívóját is. Végül mégis a Nemzeti Színház következett.

Egyik legnagyobb alakításának Otellót tartotta, legrosszabbnak pedig Antoniust.
1963-ban a nagy változtatni akarás vitte át a Nemzetiből a Madách-ba.
Itt mondta neki a pénztárosnő, hogy: “De jó, hogy átjött hozzánk! A maga orgánuma betölti az egész nézőteret. Most már legalább el tudom adni a hátsó sorokba szóló olcsó jegyeket is…
Egy másik aranyos anekdota ebből az időből:
Szabadidejében szívesen írt mindenféléről. Színházról, szerepekről, meg akár csak úgy is.
Kedvelt hobbija volt jó hosszú ideig a vitorlázás. Egy-egy fárasztó színpadi szezont a Balatonnál pihente ki.  Nem volt nyaralója a hatvanas években, így egy halászcsaládnál töltötte mindennapjait.  Ott esett meg ez a történet:
Egyik reggel  arra ébredt, hogy háziasszonya a férje kimosott nadrágját az ablaka alá rakta ki száradni.  Nem is hagyta szó nélkül, kérte Bori nénit, hogy vigye el onnan a nadrágot, ilyesmit nem akar többé látni…

Délután aztán egy író ismerőse érkezett Bessenyei Ferencnek, aki történetesen Bori nénitől kérdezte meg, hogy a színész otthon tartózkodik-e. Ő meg mondta:

“Itthon, tessék csak nyugodtan bemenni. De előbb húzza le a nadrágját, mert a művész úr reggel azt mondta, hogy ilyesmit nem akar látni többé!”
Pályája során rengeteg filmben, és tévéjátékban játszott, általában főszerepet. Karizmatikus, szuggesztív egyénisége, hatalmas energiával, humorral, intelligenciával formálta szerepeit. Hős típus volt, de szinte minden műfajban tökéleteset alkotott.

Ha valakinek pedig szerencséje volt élőben látni, biztos, hogy egész életre szóló élményben lehetett része. Felejthetetlen, magával ragadó, hatalmas energiabomba. És a szívét kitette a közönségért.  Színészkirály volt.

Fotó: Készítette: Családi gyűjtemény – Mucsi Sándorné, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38247439

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük