Miből tudták előre, hogy érkezik a kaszás?

Mióta a világ világ – az emberek próbálják kitalálni, megjósolni vajon ők, vagy szeretteik meddig fognak élni, mikor jön el a búcsú órája.
Már akár a terhesség alatti történésekből is következtetést vontak le. Például ha egy állapotos nőnek dagadt a lába, akkor úgy vették: a gyermek rövid életű lesz.
Nem volt jó jel az sem, ha az újszülött nevetett, vagy a keresztvíz alatt elkezdett sírni. Aztán ha a baba hasonfekve elaludt, vagy fürösztés közben az is intő jel lehetett.
Csóválták a fejüket az emberek, ha valaki foggal született, ha felülről nőtt az első fog, vagy netán szemfog nőtt először, az sem volt jó ómen, ha hosszú hajú volt a baba születéskor, esetleg bajusza is volt, füle pirosodott.
Ha valaki pénteken elvágta az újját az is rosszat jelentett. De ha még álmában temetőben is járt, netán gödrög ásott, vagy álmában megjelent halott rokona és adott neki valamit, fésülködött, ha asszony létére álmában lánynak látta magát az illető, vagy netán disznóval álmodott, az mind halálesetet jelentett a családban.
Felnőtt korban, házasságkötés után első éjszaka megfigyelték, hogy ki aludt el először, mert úgy gondolták az fog korábban az árnyékvilágba távozni.
Aztán figyelni kellett ám, hogyha valaki szárítókötél alatt átment, vissza is kellett lépnie, másképp rövidesen eljött érte a kaszás.
Az sem volt jó ómen, ha a lány csak asszonykorában készítette el a nyüstöt – ez azt jelentette, hogy először a férje hal meg.
A kenyérsütés megint sok jellel bírt. Ha kikelt a tészta a szakajtóból, ha megrepedt a kenyér a kemencében, főleg netán  kereszt alakú lett a repedés, vagy  levált a héja is, akkor rövidesen halott lesz a háznál.
Aztán ha egy ifiasszony fésülködés közben figyelmetlenül kihagyott egy fürtöt a fonatból, biztos lehetett, hogy meghal valakije.
Régen úgy képzelték, hogyha ketten egyszerre mondanak valamit, akkor nagy eséllyel haláluk is egy időben történik.
Ha a halott szeme felpattant, akkor még várt valakit maga után. Ha a feje félrecsuklott, akkor az arra  lakó szomszédnál következett be rövidesen halál.
Ha egy idős halottnak fiatal arca lett, akkor ifjú halott lesz a háznál legközelebb. Ha fordítva, akkor idős.
Ha a kutya, vagy macska furán viselkedik, akkor is baj lesz. Ha a baromfi a ház tetejére felmegy, vagy a tyúk olyan tojást toj, aminek nincs sárgája, netán a kakas ebédidő alatt (főleg karácsonykor) kukorékol – biztosra vették, hogy halott lesz a háznál.
Azt pedig szinte mindenki ismeri, hogyha a szú rágja a bútorokat, vagy eltörik, elreccsen hirtelen valami, kinyílik valaki után az ajtó, ha behorpad a kemence, ha megáll az óra, vagy nem áll meg, de pont harangozáskor üt, esetleg ha a tányérok összezördülnek – ez mind a közelgő halál jele. Az elhomályosuló gyertyaláng a beteg mellett valójában élete lángját jelképezte.
Minél gyengébben égett, annál biztosabbak voltak benne, hogy érkezik a kaszás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.