Ne dobd el a serpenyődet, edényedet, ha valami leégett!

Ezekkel a régi trükkökkel megszabadulhatsz az edény külső-belső égéseitől- méghozzá könnyen!

Ha leégett valami – hagyományos módszerre, súrolással nem olyan könnyű eltávolítani az edényről a szennyeződést.
Sokan – főleg a fiatalok közül – hajlamosak arra, hogy ilyenkor inkább eldobják a kérdéses edényt, pedig nem kell órák hosszat tisztítani.
Annyi, hogy tisztítása időbe telik, de nem munkával eltöltött időbe. Csak várakozással.
Ha edényünk kicsit odaégett, akkor tökéletes megoldás rá, hogy a nem problémás részt kiszedjük,  a többire pedig sót szórunk – feltéve ha nedves a közeg. Ha nem, akkor kicsit nedvesítünk. Lerakjuk pihizni egy napra,  ha már kiszáradt nekieshetünk kimosni, ha még nem, akkor várjunk. Száradás után szinte felemelkedik a lekozmált ételmaradék.
Kicsit gusztustalanabb, ámde nagyon hasznos módja a kozma eltávolításának a “lusta asszony módszer”, hogy amikor kiszedjük a még használható ételt, a többit letakarva az edényben lerakjuk pár napra konyha melegen. Elkezdődik az erjedés, aminek hatására a viszonylag enyhén leégett dolgokat tökéletesen el lehet távolítani. Ez a viszonylag enyhe leégés azt jelenti, amikor egy vékony fekete réteg képződik csak a többi csak barna.
A fellazult ételmaradékot leszedjük, a többit pedig simán felkaparjuk, de nagyon könnyen, nagyon gyorsan. Aztán az edény alapos elmosásával mindent rendbe teszünk.
Ha sikerült nagyon beleégetni a dolgokat, akkor is van egy mentő megoldás, mégpedig az “örök hármas”, a só, ecet, és szódabikarbóna triója.
Az égésre öntünk egy marék sót,egy marék szódabikarbónát –  erre pedig ecetet. Nem kell megijedni – pezsegni fog. Nem árt, ha nyitott ablaknál csináljuk ezt a műveletet, és ne hajoljunk fölé – nem kell csodálni a folyamatot, magától is megoldódik.
Ha már befejeződött a pezsgés, akkor öntünk rá vizet, nem árt ha meleg. Felforraljuk, 5-10 percig forraljuk, majd elzárjuk, és várjuk hogy kihűljön. Ha lassítani akarjuk a hűlést, akkor le is fedhetjük.
Mikor pedig kéz langyos már csak, akkor simán – akár egy kanállal, vagy fakanállal, vagy fa spatulával szépen felvakarjuk a leégett trutyit.
Ha kívülről sikerült  zsírosra égetni az edényünket – nem árt ha minden alkalommal lazán átdörzsöljük, sokkal egyszerűbb művelet, mint utólag kipofozni. Sokan sajnos a mosogatást úgy képzelik, hogy az edény belsejét elmosni tökéletesen elég. De ha látszik rajta, hogy elszíneződés van rajta sokkal könnyebb egy dörzsivel ilyenkor még rendbe tenni, mint utólag.
Ha mégis megtörténik a baj, akkor a serpenyőt, vagy edényt rakjuk egy nagyobb lábasba, fazékba vízbe, melybe a koszos részeivel belemerülhet.  Nagyjából 5 liter vízhez számítsunk 10 dkg szódabikarbónát, és forraljuk benne a koszos lábast, kisfazekat, serpenyőt, palacsintasütőt, bármit.
Ha ezzel megvagyunk – vegyük ki, majd dörzsölővel a nagyját hirtelen szedjük le, a többit pedig hagyományos súrolóval, vagy akár kávézaccal, esetleg sóval dörzsöljük át.
Óriási lesz a változás.
Ezek régi trükkök, vagy csak egyszerű megfigyelések. Semmi hókusz-pókusz, és semmi kipárolgó vegyi anyagot nem használunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük