Kaptál BCG-oltást? – hát persze…. De akkor minek a tüdőszűrő?

Miért nem elég a gyermekkori BCG-oltás?
1948-ban már nagyban tartott a gyermekek immunizálása tüdővész ellen, de nem volt kötelező.

 

1954-óta viszont minden egészséges újszülöttet beoltanak még a csecsemőosztályról való távozás előtt.
Így alakul ki védettsége  a Mycobacterium tuberkulin baktérium okozta gümős agyhártya- és tüdőgyulladás ellen.
Azt viszont nem árt tudni, hogy a felnőttkori TBC-t nem akadályozza meg, tehát nem igaz az, ha úgy gondolod, hogy a TBC-vel nálunk nem lehet gond. Ezért lehetséges az, hogy rossz életkörülmények között élők körében fertőzhet.
Emiatt van szükség felnőttkorban a tüdőszűrésre.

Botorság azt gondolni, hogy a tuberkulózis eltűnt teljesen.
Míg a kötelező védőoltások bevezetése idején 5000 megbetegedés volt évente, mára ez a szám lecsökkent 1500 körüli esetre.
Tehát vannak körülöttünk fertőzöttek, ők nagyrészt azoknak a környezetéből kerülnek ki, akik valamikor régebben betegek voltak, de nem vitték végig a gyógykezelést, így lényegében “bacilusgazdákká” váltak.
Bár a mostani koronavírus világjárvány idején felütötte fejét az a nézet, hogy a BCG-oltás védettséget biztosíthat a fertőzés ellen,  legalábbis a halálozási arányt csökkentheti – ez sajnos nem igazolódott be, hisz igaz hogy nálunk alacsony az esetszám – más okból kifolyólag – ám több olyan országban, ahol ugyanúgy kötelező kisgyermekkorban a védettség kialakítása, mint nálunk – nagy a pozitív esetek aránya  és a halálozási szám is a Covid-19 coronavirus pandemia esetében. (pld. Brazília – mely országot pár hónapja még jó példaként emlegettek e téren)
Viszont az alapbetegség megelőzésére kiváló lehetőség, és több egyéb betegség is megelőzhető, vagy akár gyógyítható vele.
Kisgyermekek nagy részénél vagy teljesen megelőzi a fertőzést, a többinél pedig bár fertőződhet a kicsi a betegség nem fog kialakulni. Viszont általa létrejön a nyájimmunitás.

A világon immár évente 100 millió csöppséget oltanak be – ez hatalmas siker.

Végezetül egy Filmhíradók Online felvétel abból az időből, amikor még nem volt kötelező az oltás – ennek ellenére anyák ezrei vitték kicsijüket oltatni: megelőzendő a nagyobb bajt, a megbetegedést, sok esetben sajnos a gyermek elvesztését.Akkor örültek, hogy van ez a védelem – nem berzenkedtek, és okoskodtak.

Fotó: képkocka a filmből/BCG-oltások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük