Mi köze van Árvácska történetének Litkey Erzsébethez?

 

Csupán annyi, hogy a novellák, melyek gyűjteményéből a hetvenes években egy gyönyörű film is készült – róla szólnak. Ő mesélte el történetét Móricz Zsigmondnak. De ennek körülménye is igencsak érdekes…

 

Móricz Zsigmond Árvácska című regénye egy lelencgyerekről szól, akit parasztszülőkhöz adnak nevelésre, nyolc pengőt fizetnek érte, és adnak vele ruhát és cipőt.
Aztán csak a pénzért vállalják, éheztetik, megalázzák, dolgoztatják, amit adnak vele ruhát, cipőt nem viselheti, hanem a gazdáék gyerekei hordák, nem járhat iskolába, nem engedik sehová, nem tarthat senkivel sem kapcsolatot, mind jobban megalázzák a gyereket, és környezete is mind jobban kihasználja.
De ez a történet nem csupán az írói fantázia szülötte.
Móricz Zsigmond 1936. szeptemberében épp a Ferenc József-hídon sétált, az a mostani Szabadság híd, amikor felfigyelt egy fejletlen kamaszlányra.
Később kiderült, hogy már 16 éves volt már /más források szerint 20 éves/ – és éppen öngyilkosságot akart elkövetni.
Elege lett a megaláztatásából, véget akart vetni életének.
Ő Erzsike, Litkey Erzsébet, akit végül Csibének nevezett el, és nevelt lányává fogadta – később a nevére is vette.

A lány lelencgyerek volt, és róla mintázta Árvácskát, Csibét.  Éveken keresztül mesélte az egykori lelenc megrendítő történeteit, hogyan kínozták, milyen rettenetes nehézségekkel kellett megbirkóznia, milyen megaláztatások érték…

40 évvel később a történetből, mely 26 novellából tevődik össze Ranódy László Czinkóczi Zsuzsa zseniális alakításával filmet készített.
Még Móriczcal történő találkozása előtt született kisfia: Imre, aki szintén az író nevét viseli.
Míg élt Móricz Zsigmond Litkey Erzsébet vezette a háztartását, később pedig a Kelet Népe szerkesztőségében dolgozott.
Az író halála után ő nyitotta meg a Móricz Zsigmond könyvesboltot, majd könyvkiadóként is ténykedett. Trafikot nyitott, később pedig a Dohánybolt Vállalat alkalmazottjaként vitte az üzletet tovább.  Aztán egy antikváriumban fejezte be pályafutását, onnan került nyugdíjba. 1944-ben dr. Keresztes Károly felesége lett, de a férfi 4 év múlva meghalt.
Még fiatalon, 54 évesen meghalt, férje  fekszik a Farkasréti temető XI. parcellájában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük