Egy gyomai kisdiák, aki végül a Nemzet Színésze lesz…

Nem hiszem, hogy sokan felismernék erről a fotóról, és persze szinte felismerhetetlen fiatal színészként is. Valahogy a Tanú főszereplőjeként maradt meg leginkább emlékezetünkben.

Pedig Ő is volt fiatal… És hatalmas alakítások voltak mögötte.

Gyomán született Krampner Ferenc néven 1925. október 4-én, és Budapesten halt meg 2010. július 11-én a Nemzet Színészeként.

 

Kossuth-, Jászai Mari-díjas, Érdemes-, Kiváló művész, és Nemzet Színésze.
1937-ig Gyomán végezte iskoláit, aztán Pestre költöztek.
Kisgyerekként kijárt a Holt-Kőrös partjára, szeretett kint kiabálni, kiereszteni a hangját, de fogalma sem volt mi a színészet.
És volt olyan is, amikor magára terített egy ágytakarót,  kivonult a szemétdombhoz, és ott lázító beszédet tartott a kapirgáló tyúkoknak, totyogó kacsáknak, nyakukat nyújtogató, gágogó libáknak. Volt egy rendszeres közönsége, a szomszéd Vince néni, aki sokat mulatott rajta, élvezte az “előadásokat”.

Ő volt az, aki megvédte akkor is, amikor észrevették hogy a beszéd közben elszakította valahogy a takarót.
Azt utánozta amúgy, amit a templomban hallott.
Mikor első áldozó volt, és már ment volna vissza a helyére, akkor ő újra beállt a többiek közé, és még jobban áldozott… még jobban beleélte magát az egészbe.
De aztán a tisztelendő úr összehúzta a szemöldökét, és az utána következők is boka rúgással jelezték, hogy ez így, állandó visszaállással, körforgással nem fog menni.  Aztán mégis a tisztelendő úr volt az, aki először a pulpitusra állította. Egy ünnepségen elszavalhatta a Szózatot.

Az alsóbb iskolák elvégzése után már Pesten,  a Rákóczi Felsőkereskedelmi Iskolába iratkozott be, és ott már tehetségként figyeltek rá.
Értékelte osztályfőnöke, hogy a megtanulandó verseket nem csak bemagolta, hanem szabályosan előadta.
Egyszer aztán Harsányi Zsolt író tiszteletére tartott ünnepségen ráosztották a köszöntőszöveget, pontosabban elmondta egy versét.
Volt már valami tapasztalata, s bízott ekkor is a sikerben. Mondhatjuk: Nagy mellénnyel ment neki… Elmondta a vers címét, aztán kész, ennyi. Egyetlen egy mondat, egy szó nem jutott eszébe.
Aztán végül csak belekezdett mondókájába. Mindent összehordott egész ritmikusan  ami eszébe jutott erről a gyönyörű évszakról. Addig mondta, addig mondta, hogy végül a vers is eszébe jutott.
Mindenesetre az előadás után az író odament hozzá és azt mondta neki: Fiatalember! Magából vagy színész lesz, vagy költő… De figyelmeztetem, ezt idejekorán el kell döntenie…
Innentől aztán színész is akart lenni, meg költő is. Írt verset, és elmondta.
Ennek lett azonban a következménye az, hogy eljátszhatta az önképzőkörben Csongor szerepét.
Innentől biztos volt benne, hogy nem fogja a felsőkereskedelmi érettségit hasznosítani, legalábbis nem szakirányban. Színész akart lenni.
Ady egy versével jelentkezett a Főiskolára, néhány sor után fel is vették – de jött az ostrom, és vége lett a főiskolás éveknek.

Aztán járt még összesen két hónapot – többet nem. Egyből színész lett.
A felvételijéről még annyit: mivel késve ért a Főiskolai felvételire, ezért Makay Margit, és Kiss Ferenc előtt vizsgázott. Ekkor dőlt el későbbi neve is, Kiss Ferenc jelezte, hogy az eredeti nem alkalmas a színészi pályája, legyen inkább Kállai. Hisz a magyaros hangzású, három szótagos név könnyen megjegyezhető, és jól megfér a színlapokon is.
Darvas Iván évfolyamtársa volt, de a háború miatt abbahagyta tanulmányait, majd 45-ben újra kezdte, viszont ekkorra már befutott színész volt, és nem tudta egyeztetni a két elfoglaltságot, emiatt nem lett színészi diplomája.

De valahogy nem igazán hiányzott neki – látszatra.
Először a Magyar Színházban, majd a Madách-ban játszott, aztán a Belvárosi Színház szerződtette.
1948-ban Major Tamás hívta a Nemzetibe. Haláláig a színház tagja maradt.

 

Sok-sok színházi szerepe mellett /köztük Romeóval/ igencsak emlékezetes filmszerepei voltak.
A nagyközönség előtt legismertebb Pelikán elvtárs alakja az 1969-ben készült A tanúból.
Feleségével 65 évig élt házasságban…Így kimondható, hogy kitartó is volt…

Forrás: Wikipédia Film,Színház, Muzsika Fotó: femina Youtube ez + az www.magyarszinhaz.hu/, Filmművészetünk Klubja Network.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.