Láttad már hogy készült a hatvanas években a téliszalámi? – videóval

Akkoriban így hívtuk a Pick-et, és a Herz-et is, én gyerekként biztos nem tudtam őket megkülönböztetni.
Ritkán jutottunk hozzá, épp ezért nagyon-nagyon különlegesnek számított.
Emlékszem: egyik osztálytársam mesélte a hatvanas évek végén, hogy kapott otthon néhány szelet téliszalámit, de első nap csak szagolgatta őket, mert hogy azt mondták neki, hogy nagyon drága, óvatosan kell bánni vele. Az apja főorvos volt, nem voltak éppen  a legszegényebbek.
Persze, az is lehet hogy csak takarékosságra próbálták nevelni ezzel.
Az biztos, hogy bár sokba került – lényegesen kifizetődőbb volt belőle pár szelet, mint akár 20 deka parizer, hisz a téliszalámi legalább tényleg minőségi húsból készült.
Friss vajas kenyérrel, rárakva két vékony szelet, egy szeletke paprikával igazi úri fogásnak számított.
Most is a számban érzem az ízét, és érzem az illatát.
Mára már elmúlt a varázs. Hogy azért, mert sok hasonló minőségű terméket lehet kapni, vagy valóban romlott a minőség – nem tudom.
De már közel sincs olyan, mint annak idején.
A Filmhíradók Online-on találtam ezt a felvételt – 1963-as. Érdekes végig kísérni a folyamatos, és ábrándozni arról, milyen jó is lenne egy ládácskával belőle… Ugyanazokkal az ízekkel, mint a hatvanas-hetvenes években…  Fotó: Képkocka a felvételből

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük