Tudod, mi az a josta?

Először is mi a szösz az a “josta”? Mi fán terem?

Nem fán, hanem bokron.
Végtére is olyan, mintha a köszmétét, egrest, pöszmétét, piszkét (nevezzük bárhogy) a fekete ribiszkével összegyúrnánk. 
Nem meglepő, hisz ezek kereszteződése – de tényleg úgy is néz ki.
Kinézetre jobban hasonlít az egresre, viszont kisebb, a színe pedig inkább a fekete ribiszkéé. Nem olyan savanyú, mint a köszméte, viszont nincs az a fűszeres íze, mint a fekete ribiszkének. Ráadásul bokra nem szúrós, úgyhogy szüleitől csupa jó dolgot örökölt.
Főleg, ha tudjuk hogy minden értékes ásványi anyag, és vitamin ott van benne, ami az egresben, és a ribiszkében.
Ha megeszünk belőle 10 dekányit jó esetben akár egész napi C-vitamin szükségletünket fedezhetjük vele. Hát  még ha rászabadulunk egy bokorra…
Sok benne a C-vitamin, a B-vitaminok közül a B1 és B2, kiváló hatású az emésztésre, és még az immunrendszerünknek is jót teszünk vele.
Amúgy ez a josta német nemesítés eredménye, a magyarok is próbálkoztak vele, ennek a fajtának a neve a Rikő. Vajon mit jelenthet – hát igen, a ribiszke és a köszméte első szótagja…
Nyilván hasonlít a jostához, de ez nem matt, hanem fényes küllemű, és egy picit jobban feketeribiszke beütés érződik illatán és aromáján is.
Lehet belőle minden olyasmit készíteni amit amúgy a köszmétéből, vagy ribiszkéből – szörp, lekvár, és persze a konyhában is hasznosítható.
S nem utolsó csemege – csak falatozni is…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük