Miért Jaffa egy narancs, és mégis mitől édesebb?

Nem minden narancs Jaffa, de minden Jaffa narancs….

Annak idején nem sok  bolti szörpöt vásárolt a magyar, inkább otthon készítették a málnát, ribiszkét, meggyet.
Viszont ha szomjas volt a gyerek, akkor akár a kocsmába is betértek egy pohár  erejéig. Ilyenkor aztán fel lett téve a nagy kérdés: Jaffa, vagy málna?

Mindkettő nagyon-nagyon finom volt, ám legtöbbször a jaffa győzött, hisz olyan otthon nem volt.
Egyszer-egyszer került haza is Narancs szörp, még a régi szobi fajtából, de az más volt. Finom-finom, de mégsem ugyanaz.
Ekkor tettem fel először a kérdést, hogy miért jaffa a Jaffa? Mi a különbség a narancs, és a jaffa között?
Megkaptam a választ – hát, mert édesebb.
Végtére is van a válaszban erősen igazság, de ettől még miért konkrétan ez a neve?

Egyszerű: Ott termelték először, s mára egy fajta lett.

Persze nem azt mondom, hogy minden jaffa szörpnek a Jaffában termelt narancs, vagy az a fajta az alapanyaga, nyilván van ezzel is játszadozás, de ezt a gyümölcsöt eredetileg  valóban az izraeli Jaffa város környékén kezdték el termelni, és nagyon sok jó tulajdonsággal bírt.
Ugye egy narancsra jellemző, hogy lényegesen nehezebben tisztítható, mint mandarin – épp ezért nálunk nagyobb tiszteletnek örvendenek ezen utóbbi gyümölcsök.
Ráadásul egy narancs hol ilyen savanyú, hol olyan savanyú, hol édeskés, és bizony: sokszor elég belőle kiszedegetni a rengeteg magot.
A Jaffa mellett termelt új fajtának pont az volt az előnye, hogy egyrészt alig volt benne mag, édesebb volt hagyományos társainál, jó lédús volt, finom, és még a héja is jóval könnyebben lehúzható.
Ez a fajta narancs nagyjából 150 évre tekinthet vissza, és ennyi idő alatt nyilván már nem csak Jaffa környékén, hanem más – egyébként éghajlatilag alkalmas –  helyeken is elkezdték termesztését.

Tehát:
Ha egy narancson, vagy narancs készítményen azt látjuk, hogy Jaffa – akkor biztosak lehetünk benne, hogy fajtáját jelölik, és épp ezért egy kellemesen édeskés, stabil alapízű terméket vásárolunk.
Ha pedig narancs a vásárolt “illető”, akkor még tisztítása is könnyű lesz, ráadásul kész csoda, ha magot kell kibogarásznunk a cikkből.

Fotó: Pinterest, Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük