A régi Cserepes utca 23. számú ház Debrecenben – melyik filmet forgatták itt?

1960. év elején forgatta Ranódy László  Debrecenben a Légy jó mindhalálig, Móricz Zsigmond művéből készült adaptációját. Erre az időre öregítettek kicsit Debrecenen, hisz már rengeteget fejlődött 1892- óta.
Régi üzleteken táblákat cserélték, átneveztek utcákat, leszedtek villanyvezetékeket, a villamos helyén lóvasút közlekedett – persze csak a felvételek idejére .
Azért kis hibát Móricz is elkövetett a regény írásakor, hisz a cselekményt 1892-be helyezi, és benne mégis  Csonka toronyról ír, holott az majd jóval később, 1907-ben válik tetőszerkezet nélkülivé, hisz eredetileg hagymakupolája, sisakja volt.
Debrecenben sokféle mende-monda elterjed arról, hogy lett sisak nélkülivé, csonkává. Említenek tűzvészt is – ez jóval korábban volt – háborút (ez meg később).
Az igazság az, hogy 1907-ben jött egy hatalmas szél, és az erősen megrongálta. Ezt még kijavították, de aztán csak tönkrement a szelek által. Végül az építészek úgy döntöttek, hogy elhagyják a kupolát, és tetejét bástya-szerűen kialakítják. Ettől csonka a Csonkatemplom, hisz már sosem lesz teljes.
Eltüntették a Bocskay szobrot a felvételek idejére, zenepavilont varázsoltak a helyére, amiről aztán kiderült, hogy valahol a Kollégium környékén valóban állt egy, és vasárnap délelőttönként zenekar szórakoztatta ott a debrecenieket. Ideiglenes jelleggel a színház elé kovácsoltvas kerítést varázsoltak, amely annyira megtetszett az akkori városvezetésnek, hogy tervezték – megvalósítják a következő évi költségvetésből. Sajnos nem lett semmi belőle. Legalábbis nyoma sincsen. Régen valóban körbevette hasonló, bár az öntöttvas volt.Érdekesség amúgy, hogy egy cégtáblára kiírták a H.Simai – cselédközvetítő jelzést, aztán egyszer csak megjelent egy idős asszony a rendező asszisztensnél, és kérte, hogy vegyék le, ő Simainé, és nem akarják, hogy cselédközvetítőként szerepeljenek a filmben. De aztán az asszisztens végül kibeszélte a dolgot, és maradhatott a tábla.
Forgattak aztán a Vár utcán, hogy az a bizonyos cselédközvetítő volt egykor, a Fűvészkert utcán, ahol a film kedvéért felépítették egy Cipőjavító helyén a Páris kávéházat, magában a Kollégiumba, ahová a diákok a hátsó bejáraton mehettek csak be, és persze a viszonylag közeli Cserepes utcán, ahol Dorogiék háza állt, ide járt korrepetálni Misi.
És Csserepes utca 23. Sajnos már ez a ház sem áll.valóban, a valóságban is ott állt bizonyos Dorogiék lakása annak idején, a Cserepes utca 23. sz.alatt.

Azóta sajnos a környék bontásra ítéltetett, eltűntek, eltűnnek a régi épületek. A ház romjaiban még felismerhető volt pár éve. Összehasonlítva filmbéli állapotával – hatalmasat romlott az állaga, és már ezelőtt pár évvel is csak részben maradt fenn, kétes elemek nyomait lehetett látni rajta.
Amúgy Nyilas Misit hajdú-bihari gyermek alakította, Tóth Laci, hajdúszoboszlói diák. Négyen voltak testvérek annak idején, édesapja pedig az Útépítőknél dolgozott. Bár nem közismert, de később több filmben is szerepelt. Ott volt a Puskák és galambokban, az Egyiptomi történetben, a Családi kör 4 epizódjában, szerepelt A vörös grófnőben, a Simon mágusban, és egy 56-al foglalkozó filmben.

Mióta a cikk íródott már az egész környék lebontódott. Cserepes utca 23. számmal együtt.

Az alsó fotón látszik a bontás előtti állapota….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük