Olyan debreceni szavak, amiért máshol kinevetnek

Tapasztalat, nem csak mondom.  És még csak messzire sem kellett menni miatta.
Mátészalkán mentem boltba, és sötétítő függönyt akartam venni – régen ezt Debrecenben “napkizárónak” mondták.
Mikor kiejtettem a boltos előtt ezt a kifejezést, csak nézett rám, mint borjú az új kapura, és el kellett magyaráznom, mégis mit akarok.
Ugyanez volt a helyzet, mikor “bemelegítő” akartam venni, mert máshol csak melegítőnek ismerik ezt a sporthoz kitalált együttest, méghozzá eredetileg valóban bemelegítésre fejlesztették ki.  A lényeg, hogy akár boltban, akár sport közben kimondtam ezt a szót, a környezetem fuldokló nevetésben tört ki…
Ha a macska bolhás lett beszórták bolhairtó porral. Ez erre fele nem rovarirtó, hanem matador. Hogy miért? Fogalmam sincs. Egyszerűen ez – és kész.
Aztán ott a kaszroj, amire sokan azt mondják “tudom, az kosárt jelent”. Pedig nem. Ez bizony lábas, főznek benne. Más néven edény. “Add már ide azt a kaszrojt…” hányszor hallottam gyermekként.
Aztán ott a furik, amit ki lehet következtetni, – egész jól lejön a furikázás szóból. Ez talicskát jelent, és nem csak a talicskát, hanem kétkerekú, nagy, fából készült szállító járművet, amit egy ember, fogójánál fogva húzott maga után.
Aztán ott az öhön, ami a slambuc népies neve, története annyi, hogy a juhász megkérdezte bojtárját: aztán ízlett az étel?  az meg teli szájjal nem tudott rendesen válaszolni, kinyögte hát: öhön. Onnantól ez lett a neve.
Ha leizzadsz a nagy melegben, vagy nagy munkában, és valaki azt mondja neked, hogy jól lefőttél, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy vagy Debrecen környéki, vagy pedig rokona származik innen. Fotó: Fortepan/G K

One thought on “Olyan debreceni szavak, amiért máshol kinevetnek

  • 2021.12.04. at 16:14
    Permalink

    Ezek a szavak nemcsak Debrecenben, Szabolcs-ban u.azt jelentik. És még milyen sok.
    egyetlen szót találtam a gyerek Szabolcsban puja, Debrecenben kölyök. Hogy haragudtak itthon, ha kölyköt mondtam. "Nem kell urizálni, mert debreceni lettél!"

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük