Egy operettprimadonna, és egyik legnagyobb drámai színművészünk egy színpadon 1954-ben

Egy különleges darab – főleg a kor miatt – és egyedi szereposztás, sajnos sok dokumentum nem maradt róla, de a kritikák dicsérték már ekkor is a férfi főszereplő hangját…
Bessenyei Ferenc 1954-ben már befutott drámai színészünk volt, az ország egyik legjobbjaként tartották számon, Honthy Hanna pedig legnagyobb operettprimadonnánk volt.
A fotókat nem hivatásos készítette az látszik, sőt az előadásról – legalábbis nyilvánosan – nincs felvétel, de megtörtént az, ami ma így utólag visszanézve elképzelhetetlennek tűnik, egy színpadon játszott a két nagyság, sőt – egymásnak színpadi partnerei voltak.
1954. július 17-én mutatták be a Margitszigeti Majakovszkij Színpadon a “Mégis szeretlek” c. operettet. Ez Dunajevszkij Vidám vásár c. operettje volt átdolgozva.  Egri István rendezte a darabot.
Rákosi rendszer… – a darab története is ehhez a korhoz igazodik. Honthy Hanna például  a Napsugár Kolhoz elnöknőjét alakítja, vagyis szovjet parasztasszonyt kellett életre keltenie.
A színdarab hőse Voron, vagyis Bessenyei Ferenc, az Arany Kalász kolhoz elnöke, aki találkozik a rivális kolhoz /tsz) elnöknőjével, akivel régen szerelmesek voltak,aztán összevesztek. Ezért aztán mikor szövetkezetük fiataljai egymásra találnának, meg akarják a frigyet akadályozni.
De hát azért operett az operett, hogy a végére minden rendeződjön. Összejönnek a fiatalok, és a két kolhozelnök is.
Állítólag a siker nem maradt el – a közönség nagy szeretettel fogadta a történetet, és a neves színészek játékát… 🙂

“A két főszerepet Honthy Hanna és Bessenyei Ferenc alakítja. Honthy Hannáról, az operett műfajának legnevesebb magyar képviselőjéről nem először állapítjuk meg, ragyogó énekhangja mellett, színészi kvalitásait, érthető, világos szövegmondását.
Bessenyei viszont — egyik legnagyobb prózai színészünk — bonviván szerepben! Állapítsuk meg mindenekelőtt, milyen szép énekhangja van. Nehéz nem bizonyulni méltatlannak saját Kossuth, Ványa bácsi, Othello alakításához. Bessenyei azonban az operettszínpadon is tartja a színvonalat. Ami a legfontosabb, most is életet ábrázol, igazi hús-vér embert állít elénk. A szerep alig mutatja meg a konok Voron rokonszenves vonásait s Bessenyei mégis a szeretet minden melegét odavonzza az alapjában derék Voron felé. ” – így írt róluk az akkori kritika.  És valahogy hihető is, hogy kihozták a lehető maximumot. Forrás: Bessenyei.hu, Szabad Ifjúság 1954. július 29.

Forrás: Bessenyei.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.