1937-ben egy magyar hölgy volt a világ legfiatalabb nagymamája

A Tolnai Világlapjában jelent meg 1937. nyarán, hogy új világrekordot állítottunk fel, méghozzá Mlinarics Jánosné, 29 éves  bajcsai asszony által, aki már 29 éves korában nagymama lett.
Ahol élt a család akkoriban –  Bajcsa – amúgy egy község, Nagykanizsához tartozott.
Az unoka, Lánczos Margitka édesanyja Lánczos Józsefné, 15 éves fiatalasszony, nagymamája pedig 29 éves – hát, ő is fiatalasszony.
Állítólag sehol sem volt még párja ennek szerte a világon – bár szerintem akkoriban nem volt ez még olyan nagy dolog, még  valamikor a kilencvenes években is beszéltem olyan asszonnyal, aki 33 éves korára nagyi lett, márpedig az jó pár évvel később volt.
Addig, míg nem jött a kis Margitka az Egyesült Államok tartotta a rekordot, ahol egy 31 éves farmer feleség volt a legifjabb nagyi, egészen 1936 szeptember 18-ig, mikor megszületett a magyar kisleány, Lánczos Margit.
Arra, hogy a falu bírójának a felesége a legfiatalabb nagymama, arra a jegyző jött rá egy kis nyomozás után.
Bajcsán akkoriban korán kötötték a házasságokat, nem csak a lányok, a legények is korán adták házasságra fejüket.
A 29 éves nagymama, Pintér Mária férje ekkor 40 éves volt.  25 éves korában vette el 14 évesen a lányt.  Aztán jött a kislányuk, akinek már 14 éves kora előtt megkérték a kezét. Így érkezett ilyen korán az unoka.
Ekkor arról ábrándoztak, hogy milyen szép lenne, ha ismét, 14-15 év után megszülethetne a következő generáció is, a dédunoka, és Mlinarics Jánosné akkor már a világ legfiatalabb dédmamája lehetne…
Hogy aztán sikerült-e a terv nem lehet tudni, hisz közbejött a háború – meg azért sok víz lefolyt a Dunán, lehet hogy a kis Margitkának már nem a minél korábbi férjhez menetel volt a legfőbb gondja. 
Fotó: Tolnai Világlap/Bajsai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük