Holnap lesz torkos csütörtök – de nem ekkor kéne lennie

A torkos csütörtök eredetileg a farsanghoz tartozik, és azt a célt szolgálta, hogy még a nagyböjt előtt  egy jó nagyot ehessenek az emberek. Egy napig  mohók, akár torkosak is lehettek. Hiszen ott lebegett a szemük előtt, hogy 40 napig visszafogottan étkezhetnek. Ez a nap a hagyomány szerint hamvazó szerda előtti csütörtök volt. 

Aztán a múlt rendszerben ennek a napnak az értelme feledésbe merült, még a böjti időszakban is tartottak bálokat, ünnepségeket. Igazából azt se tudtuk – mikor lenne a böjt.
Majd jött a rendszerváltás időszaka, és kezdett visszaszivárogni a köztudatba a torkos csütörtök. Persze nem magától, hanem üzleti megfontolásból. Nem véletlen, hogy a Magyar Turizmus Zrt. állt elő az ötlettel.
És nyilván az sem véletlen az sem, hogy nem eredeti helyén, hamvazószerda előtti csütörtökön tartjuk, tartják – hanem utána – amikor amúgy aki böjtöl már nem ehetne húst, zsírosat, és mennyiségben is visszafogottabbnak kéne lennie.

Ám nyilván bíztak benne, hogy ekkor – az olcsóbban árult éttermi fogások miatt még azok is betérnek elkölteni egy ebédet, vacsorát, akik amúgy böjtölnének, nem járnának ekkortájt vendéglátó helyre.

Házaknál régen azért volt szokás megtartani ezt a napot eredeti helyén, a nagyböjt előtt, hogy az esetlegesen készen lévő húsos-zsíros ételek nagy része elfogyjon – a nagyböjt kezdetére ne legyen semmi otthon, ami csábításba visz.

Néhol állítólag megszakították régen is a nagyböjtöt egy nappal kezdete után, és  akkor fogyasztották el a farsangi maradékot. Ám ez nagy eséllyel nem a nagy katolikus vidékeken  volt szokás. Mivel  azokon a tájakon a szokások betartása kötelező jellegű volt,főleg a hívekre nézve…

És legfőképp nem egy nappal  a böjt kezdete után…

Fotó: PécsMa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.