Együnk diót dióval…!
Régen minden ház udvarán – lehetőleg a ház környékén – volt legalább egy diófa, amit aztán a háziak nagy becsben tartottak.
Nem csak terméséért, hanem minden porcikájáért. No meg hatásáért…
Nem csak terméséért, hanem minden porcikájáért. No meg hatásáért…
Na persze ez azért túlzás, hogy diót dióval együnk – de ha heti 3-4 alkalommal fogyasztunk ebből a finomságból, akkor sokat teszünk egészségünk, fittségünkért.
Akik ellene vannak, azoknak legfőbb érvük az, hogy a dió nagy része – 65 %-a zsír…, vagyis elég tetemes a kalóriatartalma, tehát nem igazán fogyókúrás étel.
Akik ellene vannak, azoknak legfőbb érvük az, hogy a dió nagy része – 65 %-a zsír…, vagyis elég tetemes a kalóriatartalma, tehát nem igazán fogyókúrás étel.
A zsírtartalom igaz, a kalóriatartalom is, de attól még hogy valaminek magas a kalóriatartalma – még nem következik belőle egyenesen, hogy hizlaló is.
Persze aki már erősen túlsúlyos az ne rágcsálja marékszámra naponta, mert nem fogyókúrás étel, de csak önmagától – a diótól nem fog elhízni senki.
Persze aki már erősen túlsúlyos az ne rágcsálja marékszámra naponta, mert nem fogyókúrás étel, de csak önmagától – a diótól nem fog elhízni senki.
Hatalmas előnyei vannak, amit már szinte fogyasztásakor is érzékelünk.
Ott van benne a magnézium, hozzá a B6 vitamin, E-vitamin, foszfor, folsav…
Néhány szívbetegség elkerülhető vele, mindenesetre tehetünk érte, hogy kisebb eséllyel essünk bele…., ráadásul gondolkodásunk fittebb lesz. Állatkísérletek igazolják, hogy az Alzheimer-kórnál a már kialakult betegség is szinten tartható vele. (Remélhetőleg valós állatkísérletek, mert az Alzheimer-kutatás körül mostanában felröppentek sötét viharfellegek)
Ott van benne a magnézium, hozzá a B6 vitamin, E-vitamin, foszfor, folsav…
Néhány szívbetegség elkerülhető vele, mindenesetre tehetünk érte, hogy kisebb eséllyel essünk bele…., ráadásul gondolkodásunk fittebb lesz. Állatkísérletek igazolják, hogy az Alzheimer-kórnál a már kialakult betegség is szinten tartható vele. (Remélhetőleg valós állatkísérletek, mert az Alzheimer-kutatás körül mostanában felröppentek sötét viharfellegek)
A dió csökkenti a LDL-koleszterin szintet, így kisebb eséllyel alakul ki az érelmeszesedés, ezáltal nagyobb eséllyel kerüljük el a szívinfarktust, vagy az agyvérzést. Kisebb eséllyel alakul ki az ereken lerakódás – és ennek az az oka, hogy magas antioxidáns tartalma.
Ugyancsak az antioxidáns, és Omega 3 zsírsav tartalma felelős a memória javulásáért fogyasztása esetén.
Ráadásul azok, akik rendszeresen, tehát heti 2-3 alkalommal fogyasztanak diót nagyobb eséllyel kerülik el az időskori – 2-es típusú – cukorbetegséget.
Ugyancsak az antioxidáns, és Omega 3 zsírsav tartalma felelős a memória javulásáért fogyasztása esetén.
Ráadásul azok, akik rendszeresen, tehát heti 2-3 alkalommal fogyasztanak diót nagyobb eséllyel kerülik el az időskori – 2-es típusú – cukorbetegséget.
Régen a házak bejárata közelébe ültették a diófát. Ennek az volt egyik oka, hogy hatalmas árnyat adott, a másik pedig az, hogy levelének illatát a rovarok nem állják. Ezért ahol diófa van a ház mellett – kisebb eséllyel található légy. Tehát természetes légyriasztóként is “üzemel”.
a házban élő rovarok ellen is használták. A lepedő alá, a matracra raktak diófalevelet, ezáltal a bolhák inkább más helyet kerestek.
a házban élő rovarok ellen is használták. A lepedő alá, a matracra raktak diófalevelet, ezáltal a bolhák inkább más helyet kerestek.
Régen is volt gombás köröm, a diófa levelének főzetébe áztatták a lábat. Igaz, hogy megszínezi a körmöt – a diófa levelének főzete sötét – viszont a gomba is elmúlik néhány áztatás után.
A zöld diófalevél főztje vírus, baktériumölő és gombaölő hatású – ez bizonyított. Használták fejtetű ellen is. Fürdőnek gyulladásoknál, gargalizálni száj és torokbajoknál.
Azt meg szinte mindenki tudja, hogy fájából gyönyörű bútorokat készítenek.
A dió héjának hatalmas a fűtőértéke, tehát kimondható – hogy minden porcikája értékes.
A dió héjának hatalmas a fűtőértéke, tehát kimondható – hogy minden porcikája értékes.