Mire használták az avas szalonnát?

“A szalonna az gyógyszer…” – mondták a régi öregek…
Nevetségesnek tűnt, hisz mindenütt azt hallotta az ember már gyerekkorában is, hogy a zsír az rossz, kerülni kell. Ott van helyette a margarin, az olaj, szalonnát meg még véletlenül se együnk, hisz semmi más, csak zsír, meg zsír, meg zsír….
Furcsán hangzik, de van valóságalapja annak, amit mondtak.
Kis mértékben, vagyis mértékletesen fogyasztva ugyanis jótékony hatása van.
A legérdekesebb, hogy erősíti az immunrendszert, és  ráadásul tartalmaz egy bizonyos arachidonsavat, ami az Omega-6 zsírsavak csoportjába tartozik. Ez az oka az immun erősítésnek, hisz javítja  az ellenállóképességünket, és még az izomnövekedésre is jó hatással van.
Szeléntartalma is van, ami szintén immunerősítő hatású. Ráadásul ha valaki dohányos kis mennyiségű szalonnával a száj, és gégerák kockázatát csökkentheti. Bevonatot képez a belső részeken.
Azt a jótékony tulajdonságát mindenki ismeri, aki egyszer-kétszer kicsit többet ivott a kelleténél. Ilyenkor a szalonnát valahogy kívánja is az ember. Ha zsírosat eszik, akkor lassabban szívódik fel az alkohol, nem lesz egyből kapatos, szinten tudja tartani magát.
Sok mindenről olvastam, ilyen-fájdalom, olyan gyulladás – mindenre ajánlják.
De egyről nem.
A régi időkben akinek gyomorbántalmai voltak, annak avas szalonnát adtak. Szinte minden évben volt egy-egy darab, ami kicsit megsárgult, enyhén csípős, kesernyés íze lett.
Sok idős ember a régiek közül kifejezetten ezt szerette – azt tanulta, hogy az efféle szalonna jót tesz a pocaknak. Könnyebben emészti.
Sokan a teljesen élénk sárga színűt is elfogyasztották. Sőt – olyan orvost is ismertem, aki csak ilyet evett.
Nem azt mondom, hogy jó módszer, de annak idején úgy tartották, hogy ezzel jót tesznek.
Mindenesetre régen gyakran előfordult, hogy minimum enyhe avas íze lett a szalonnának, attól még nem dobták ki, kénytelenek voltak megenni akár hittek a fenti gyógymódban, akár nem…
Nem dobtak ki semmit…
Fotó: Forepan.hu/Erky Nagy Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük