Miről híres Aporliget?

1963. augusztus 20-án nagy dolog történt a kis szabolcsi faluban, Aporligeten. Ma Bátorligetnek hívják a települést.

Kigyulladt végre a villany, ha az országban utolsónak is, hisz végre  rákapcsolták a települést az országos villamosenergia-hálózatra.
Ezzel az összes helység villamosítása befejeződött.
Legalábbis a falvaké. Hisz ebben az időszakban még  nagyjából félmillió ember a tanyákon ezután is nélkülözte az áramszolgáltatást.
Ott még bizony sok helyütt – és még manapság is előfordul – petróleumlámpával és gyertyával világítottak.
El tudnád képzelni? Se villany, se háztartási gépek…

Ám a villamosítás a falvakban nem jelentette azt, hogy onnantól kezdve minden tökéletes lett. Sok helyütt még gyakoriak voltak az áramszünetek – ez a 80-as években is jellemző volt – nem ártott, ha volt a ládafiában jó néhány gyertya, vagy akár meghagyták biztonsági tartaléknak a petróleumlámpát is.
A hatvanas években elterjedt a televízió, ám az eldugott kis falvakban ezt is nehézkes volt minden gond nélkül használni. Hisz részint akadozott az áramellátás, és az adás is csak homályosan, sokszor alig látszott, mert még nem voltak kiépülve az átjátszó adók sem.
Jó pár évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy az ellátás csak megközelítő színvonalra fejlődhessen, mint egy kisvárosé.
Amúgy érdekes tény, hogy a szabolcsi Aporliget volt az utolsó az áramellátásban, a tőle nem olyan messze lévő szatmári település – Mátészalka – pedig az első, ahol felgyulladt a villanyégő.
75 évvel az utolsó település előtt, 1888-ban a Mátészalkai Schwartz  család jóvoltából. Schwartz Mór volt a Szalkai Gyártelep tulajdonosa, és ő alapította a szeszgyárat, gőzmalmot, olajütőt is.
Már 1882-ben megvásárolta Svédországban gyártelepe számára az áramfejlesztő dinamót, így a gyár már hamarosan villamos árammal ellátott lett.
Aztán úgy döntött, hogy a gyártelepről kivezeti az áramot, a telep elé, és ott egy égőt is felszereltek.  Ezzel villamosítás terén megelőzték Budapestet is.
Mindenesetre ekkor még az emberek nem is álmodtak a villamosenergiáról. Jó pár évtizednek kellett eltelnie, hogy ez a kényelem teljesen természetes legyen.
Fotó: Szatmár Múzeum, Facebook/Egyszer volt, hol nem volt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük