Holnap vajon kint marad a medve? Ha igen, még marad a tél… Ha nem: jön a tavasz?

Február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, a keresztény hagyományok szerint ekkor mutatták be a kis Jézust az egyháznak.
Ám ez a nap az időjárási jóslásoké is.

A régi időkben legalább olyan fontos – ha nem fontosabb volt – az emberek számára az az évi várható termés minősége, hisz ettől függött megélhetésük teljes egészében.  Ha jó volt a termés, akkor volt minden, ha nem, akkor viszont gondok voltak.
Így aztán meg lehet érteni, hogy igyekeztek kikövetkeztetni már év elején, próbáltak jósolni – milyen is lesz termény szempontjából az év.
A jó terméshez viszont jó időjárás is kellett.

Február 2. számított egykor annak a napnak, amikor a népi megfigyelések szerint a téli álmot alvó állatok felébredtek.
Érdekes módon: nem csak nálunk, hanem például Németországban is, ahol a sün jósolja meg az elkövetkező időt ezen a napon, vagy Amerikában, ahol viszont a mormota.
Egy dologban megegyeznek ezek a jóslások. Ha ilyenkor az állat felébredve kijön alvóhelyéről – a medve nyilván barlangjából – és meglátja saját árnyékát (napsütés van) akkor megijed, és visszamegy még aludni – ez azt jelenti, hogy a tél még elhúzódik.
Ellenben ha borús idő van, akkor kint marad, és rövidesen beköszönt a tavasz.

És ez az egész jóslás – népi megfigyelésen alapul.
Nem tökéletes persze, inkább vagy-vagy alapon megy…
De mégis érdekes, és jó ezen az időponton túl lenni, mivel azt jelenti – közeledik a valódi tavasz, hisz már február van.

Fotó: Fortepan.hu/Baauer Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük