Hogy készüljünk Újév napjára?

Az Újév napi babonákban lehet hinni, meg nem hinni, de akár így, akár úgy gondolkodunk – valahogy mégis odafigyelünk rájuk. 

Van, hogy csak érdekességként, de olyan is, amikor próbáljuk betartani – elvégre sosem lehet tudni…

Állítólag anyagi helyzetét jó irányba  befolyásolhatja az, aki még most, éjfél előtt egy madzagra köt egy pénzérmét – elég babrás lehet – aztán kilógatja az ablakon. Éjfél után pedig behúzza. Ezzel biztosítja azt, hogy egész évben pénz fog jönni a házhoz.
Amint eljön az éjfél házunk minden ajtaját feltétlen nyissuk ki, hogy az óév távozni tudjon, mert míg nem teszi meg, addig nem érkezik meg az újév…
Az újévet köszöntsük nagy zajjal: dudálással, pezsgőnyitással, hogy elűzzük magunktól, s családunktól a rosszat.
Ha házunk többszintes, akkor éjfél után először menjünk fel az emeletre, s majd csak utána az alsóbb szintekre.
Remélhetőleg ekkorra minden adósságunkat megadtuk, nehogy az új évben is gondok adódjanak.
Ha azt akarjuk, hogy következő évünk jó, kellemes legyen, akkor Újév napján sok édességet kell enni.
És persze mellette rizst, kölest, borsót, babot, vagy lencsét. Hisz a sok apró szemecske által sok pénz áll a házhoz.
Bőséggel étkezzünk, és iszogassunk is cseppet, ezáltal az újévben mindenünk meg lesz.
Tudni kell, hogy amilyen az év első napja, olyan lesz a többi is. Ráadásul amit első nap csinálunk, nagy eséllyel a többi napon is hasonlóan fogunk élni. Tehát ha akkor veszekedtünk, az évünk is veszekedős lesz.  Aki ekkor beteg, az beteges lesz egész évben, aki jó egészségnek örvend, annak betegségtől nem kell tartania.
A sótartóba rakjunk sót, a fűszertartókat is töltsük fel, a wc-ben legyen wc-papír, és  a tárcáról se felejtkezzünk el, pénznek kell benne lennie bőséggel, így lesz később is belőle elegendő. 
Az év első napján semmit ne vegyünk, mert ellenkező esetben sok kiadásunk lesz.
Ne használj ezen a napon ollót, mert a szerencse fonalát vágod el vele.
De a tüzet sem jó hagyni kialudni, odalesz a szerencse…
Ne engedjünk be a házba csak férfi látogatót az újév első óráiban. Ő szerencsét hoz, de az se mindegy, hogyha jön, akkor milyen a kedve.  Lehetőleg csak jókedvű vendéget engedjünk be, mert ha nem, akkor egész családunk boldogtalan lesz az új esztendőben.
Újév napján ne végezzünk semmi házimunkát – az állatok ellátásán kívül – aznap ne mossunk, ne főzzünk, ne sütögessünk, és ne takarítsunk. Megvár az bennünket másnap is…

Ha jósolni szeretnénk, akkor vegyünk elő egy könyvet, aztán válasszunk ki találomra egy cikket, majd csukjuk be a szemünket, és mutassunk egy szóra.  Az a szó, amit megjelöltünk vele utal majd  a jövőre… (De azért ne vegyük készpénznek… 🙂  )

Fotó: Fortepan.hu/Erky Nagy Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.