A Szovjetszkoje Igrisztoje orosz, vagy magyar pezsgő?

Talán az a legjobb megfogalmazás, ha azt mondom: ez is, meg az is….
Az orosz uralkodók az 1600-as évektől fogyasztották a kiváló francia pezsgőt. Gyártani nem tudták, hisz a folyamatos titok övezte, senkinek nem árulták el a módját. 

 

II. Sándor cár pohárnoka minden évben személyesen ment kiválasztani uralkodója számára a legfinomabb pezsgőket. De a kiválasztás közben a szemét is nyitva tartotta, próbálta ellesni készítésének fortélyait.
Idővel ez sikerült is, mert elkészítette saját pezsgőjét, aztán a receptet továbbadva tovább kísérleteztek a gyártással. A kísérletezést siker koronázta, mert az 1900-as világkiállításon már az oroszoké lett a legjobb pezsgő a világon.
Aztán egy időre abbamaradt az ital előállítása, hisz a pezsgő mindig is az úri világot, a gazdagságot jelképezte. Márpedig ez a kommunista diktatúra szemét “birizgálta” –  végül a harmincas évek közepén kezdtek ismét a termelésébe.

A Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgőt Magyarországon gyártják, mégpedig a Hosszúhegyi  Állami Gazdaságban kezdték előállítani 1986-ban, de akkor még Trojka néven.  Aztán a rendszerváltás környékén létrejött egy közös pezsgőgyártó vállalat, és elkezdték gyártani az eredeti szovjet technológiával a Szovjetszkoja Igrisztoje pezsgőt, ami magyarul szovjet pezsgőbort jelent.  Idővel aztán gazdasági problémák miatt a termelés átkerült Izsákra, azóta is onnan került a boltokba..
Viszont az első ilyen pezsgőt a Szovjetúnióban, 1936-ban állították elő, és gyártják manapság is, Sampanszkoje Igrisztoje, és Russiskoje Sampanszkoje néven futott, és fut.

Az orosz pezsgőnek már jó ideje nagy híre volt, így nem csoda, hogy a  a magyar borászok igencsak érdeklődni kezdtek a gyártás milyensége iránt.
Épp ezért a hetvenes évek végén a szakemberek ki is utaztak a Szovjetunióba, kifejezetten azzal a céllal, hogy tanulmányozzák a gyártás módját, és fogalmuk legyen arról, hogy tudnák hazánkban megvalósítani a folyamatos pezsgőgyártást, mely egy számunkra új technológia volt.
Úgyhogy – bár jelenleg már nálunk gyártják az itt forgalmazott pezsgőt, de eredetileg a Szovjetunióból szerezték be, a hetvenes években, és a nyolcvanas években még azt ittuk.

Manapság pedig a szovjet névvel, és szovjet licensz, technológia alapján gyártják nálunk.
Sokan szeretik mai napig – olcsó, és ahhoz képest a minősége  is megfelelő… No persze ár/érték arányában….

Fotó: Fortepan.hu/Bauer Sándor

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük