Miért kell Szilveszterkor meghúzni a malac farkát?

A malac kitúrja a szerencsét, ezért ha valamit eszünk Szilveszterkor, Újévkor – feltétlen legyen közte malac hús is – de tényleg…ilyenkor nem esszük meg a szerencsénket? – mert az biztos, hogy nagy szerencsét hoz a házhoz.

 

És mivel a szerencse általában nem kopogtat be hozzánk csak úgy, hanem inkább elfele szalad, ha utolérjük a malacot, és meg tudjuk húzni a farkát, akkor egyrészt szerencsések vagyunk, másrészt egész évben szerencsére számíthatunk.

Régen ilyenkor szinte minden háznál sütöttek malachúst. Volt, aki egészben, de legtöbben megelégedtek egy darabkával belőle.
Ha nem szerették, helyette ott volt a kocsonya, minden szerencsehozó része benne volt a disznónak, hisz annak idején a fejhúst, /orra/ farkát, fülét is belerakták.

Erről jut eszembe: Újév napján ha nem igazán csíped a lencselevest, vagy főzeléket, és a többi hüvelyessel is hadilábon állsz, akkor tégy a zsebedbe egy marék lencsét, az is meghozza a szerencsét!
Éjfél után – meg ha megfőztétek a virslit, és épp nekiállnátok enni, akkor szegjetek meg egy kenyeret! Így egész évben lesz elegendő belőle.
Ha valakinek nincs más dolga Szilveszterkor, és csak a jövő évi szerencsére koncentrál, akkor feltétlen készítsen rétest, méghozzá jó sok töltelékkel. Mert minél nagyobbra húzza a tésztát, és minél több töltelék lesz benne, annál nagyobb szerencséje lesz a következő évben.
Viszont utána feltétlen takarítson össze a konyhában, mosogasson el, vigye ki a szemetet, hogy jövőre is tisztaság legyen.
Nem árt persze – ha netán mostunk, és még a kötélen száradt a ruha – azt is beszedni, mert úgy tartják: ha ezt nem teszi meg valaki, annál a háznál a jövő akasztott embert hoz.
Másnap reggel, ha netán van kút az udvaron, a többiek még nem keltek fel – szaladjunk ki gyorsan, húzzunk egy vödörrel, mosdjunk meg a vizében, mert az első vízvételt Újév napján aranyvíznek hívták – aki ebben megmosdott, annak mindene meglett.
Hát, ha nincs kút, a fürdőszobai hideg vizes csappal is próbálkozhatunk, nagy eséllyel pont ugyanakkora eséllyel lesz szerencsés a következő évünk, mintha az ásott kútból húztuk volna…

És ha az italtól, vagy a kevés alvástól megfájdulna a fejünk, vagy más bajunk lenne – még véletlenül se hívjunk orvost, mert akkor egész évben betegeskedünk…
Fotó: Pixabay.com/skeeze

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük