Gondolnád, hogy Mazsola már 56 éves?

Még a televíziózás kezdetén az Esti Mese is másképp működött.

 

Eleinte nem volt még se TV maci, se rajzfilm, de még bábfilm sem. Egyszerűen kiírták, hogy jön a mese, aztán az egyik tévébemondó felolvasott egy történetet.
Kész csoda volt ez is, hogy a dobozban egy néni neked mondja a Hófehérkét, na de hasonló élményben már lehetett részed, hisz a rádióban esténként repetázhattál belőle.
Aztán külföldi animációs, és bábfilmek hatására végül a TV-ben úgy döntöttek, hogy jó lenne egy saját gyártású sorozat, ami olyasmiről szól, ami egy gyereket foglalkoztat, tehát a legjobb, ha gyerekek mindennapos dolgairól.
A sorozat szülőanyja Bálint Ágnes volt, ő találta ki Mazsola figuráját, aki egyből a nézők szívéhez nőtt.
Olyan volt, mint egy igazi, vásott kisgyerek a maga huncutságaival, mindent tudni akarásával, sokszor morcosságával, duzzogásával… Manócska pedig, – akit nem értettem, hogy lehet hogy férfi az “anyukája” – fáradhatatlanul magyaráz neki, terelgeti a jó felé, nevelgeti, és ebben Varjú bácsi is sokat segít.

Immár 56 éve mutatták be az első részt, és a történet már eleve úgy íródott Bálint Ágnes tolla által, hogy meg volt a főszereplő: a kor jeles bábszínésze – Havas Gertrúd. Manócska pedig Bölöni Kiss István – a magánéletben férje – bábszínész volt.
A sorozat folytatódott volna még a nyolcvanas években is, sajnos a házaspár korai, tragikus halála ezt nem tette lehetővé.
Az alkotók pedig úgy gondolták: más hangján megszólaltatva már nem lenne ugyanaz az egész.
Mazsola figuráját Bródy Vera rajza ihlette. Ebben az időben Bálint Ágnes sokat utazott vonaton, és többször is előfordult, hogy kisgyerekkel utazó szülők magyarázatait hallgatta. Ez által formálódott a Manó figura.
Mazsoláért rajongtak a nézők, hisz egy igazi rosszcsont gyerkőc volt, de érző szívű, kedves is, pont olyan, mint egy igazi csemete – lehetett vele azonosulni.

Levelekkel bombázták az alkotókat, szabályos sztárrá nőtte ki magát. A Televízió Újság is írt róla történeteket, egyszóval ismert lett hirtelenjében ország-világ előtt.
Aztán mikor lement az első sorozat – úgy döntöttek, hogy hatásosabb lesz, ha megjelenik egy másik gyermek is, ő lett Tádé, a kis tengerimalac.

Ő lett a kis öcsi, akire Mazsola figyelhet, magyarázhat neki, irigykedhet is rá – szóval úgy viselkedhetnek, mint egy átlagos testvérpár…
Fotó: Pinterest.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük