Miért készült lassan Luca széke?

És miért olyan bűvös nap december 13, Luca napja?
Hisz ilyenkor az asszonyoknak tilos volt dolgozni, legalábbis komolyabb munkához hozzákezdeni.

A régi, Gergely naptár előtti időkben – 1582-ig – Luca napján, december 13-án volt az év leghosszabb éjszakája, legrövidebb nappala.
Így aztán nem csoda, ha babonákkal teli nap volt.

Miért hittek a babonákban?

Mert azokra a dolgokra, amiket nem tudtak megmagyarázni – próbáltak valami számukra “ésszerű” magyarázatot találni.

Még a múlt század elején is igencsak féltek a boszorkányoktól, hisz ők hozták a rontásokat, jó volt tudni, hogy melyik asszonyban lakozik ilyen képesség.
A boszorkányoknak  ezen a napon persze volt egy ismertetőjelük, szarvakat hordtak. Viszont ezt ügyesen palástolták a fejükre kötött kendővel.
Ez ellen viszont volt egy ellenszer, mégpedig a Luca széke.
Ez egy eredetileg ötágú csillag alakú szék volt, (később ez lényegesen leegyszerűsödött) melyet több fából állítottak össze egyetlen csavar, vagy szeg nélkül, és minden nap karácsonyig naponta csak egy kicsit dolgozhattak rajta. Egy-egy műveletet végeztek el.
Erősre készítették, hisz egy fiatalember súlyát el kellett bírnia.
Ezt aztán a böjti nap, december 24-e estéjén, az éjféli misén lopva magukkal vitték, zsebüket pedig megrakták az ifjak jó sok mákkal.
Bent aztán elővették a széket és ráálltak. Ilyenkor megláthatták a boszorkányokat. Ez aztán persze azoknak sem tetszett, el akarták fogni a legényeket, hogy elveszejtsék őket.
De az ifjaknak sem kellett más, zsebükből menekülés közben kiszórták a mákot, amit a boszorkányoknak szemenként kellett felszedniük, csak úgy követhették őket.
A legények aztán hazaszaladtak, a Luca székét rárakták a tűzre, ami aztán elkezdett visítva égni, így égtek el a boszorkányok is.
De hogy míg elég a szék – addig se tudjon a boszorkány bejönni, a kulcslyukba egy fokhagyma gerezdet dugtak, azt tudvalevő, hogy a boszorkányok nem bírják, félnek tőle.
A bal ajtófélfába belevágtak egy baltát, a bejárati ajtó előtt pedig belülről a seprűt keresztbe állították.
Így már teljes biztonságban érezhették magukat.

Másnapra pedig már a boszorkányoknak se híre… se hamva…
Fotó: Birtokélet-Blog.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük