A kiskakas gyémánt félkrajcárja – Ez volt az első mese rajzfilm

 

1951-ben mutatták be az első magyar meserajzfilmet, mely ráadásul színes is volt – a legendás Macskássy Gyula, és Fekete Edit rendezésében.

Vagyis a figurákat részint ők tervezték, de a tervezők közt ott volt Csernák Tibor, és Várnai György is. Ők voltak az elsők, a magyar magyar animátorok nagy elődjei.

Érdekesség, hogy a rajzolók között már ott a következő nagy rajzfilmrendező generáció egy-egy alkotója, mint például Dargay Attila, vagy Cseh András.

Akkoriban jöttek rá, hogy a rajzfilm nagyon jó kifejezési mód olyan dolgok kifejezésére, amik a valóságban nem történhetnek meg.

A történetet Tóth Eszter írta, az ő költeménye alapján készült a forgatókönyv, zenéjét pedig a korszak nagy zeneszerzője, Ránki György szerezte. Még nem televíziós meseként készült, hisz még akkoriban a próbaadások sem kezdődtek meg, hanem mozifilmnek készült. Méghozzá kísérőfilmként, ami azt jelenti, hogy amikor a Gyöngyvirágtól lombhullástól c. természeti filmet nézte meg valaki a moziban, akkor előtte ezt vetítették.

Magyarországon animációs filmet már az 1910-es években is készítettek, de mese témájút majd csak innentől.
Ezt a kis 15 perces filmet egy évig rajzolták, egyszerre harmincan, és összesen 650 ezer forintba került, ami akkoriban hatalmas pénz volt,  650 átlagfizetés összege.
Magát a történetet minden volt óvodás ismeri, legalábbis a régiek biztos, és ha más nem is maradt meg benne, de a kiskakas mondása: Szívd fel begyem ezt a sok pénzt! – az biztos.

A szereposztásnál is észrevehető a takarékosság, összesen három ismert, elismert színészt kértek fel a feladatra.
A Kiskakast, a Királylányt, és az Öregasszonyt (a kiskakas gazdasszonyát) is Vay Ilus alakította.
A Király, és Burkus királyfi is Rajz János volt, vagyis a hangja, a királyi dobosnak, és a poroszlónak a hangját pedig Siménfalvy Sándor kölcsönözte….

 

Fotó: Macskássy Gyula, Fekete Edit 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük