“Napi egy alma – az orvost távol tartja!”

Furcsa még kimondani is, hogy az alma fajtáinak száma több, mint hétezer, és mindenütt a világon megtalálható, de legjobban nálunk, a mérsékelt égövben érzi jól magát, és Európában termesztik a legtöbben a világon, viszont a legismertebb fajták hazája Amerika.

 

Egy-egy magyar ember nagyjából minden harmadik nap eszik egy almát, persze ebben benne vannak a notórius gyümölcskerülők is, meg akik nem kedvelik.
Nem téved a közmondás, az teljesen biztos, hogy ez a gyümölcs bizony nagyon egészséges.

Cukorbetegek bátran fogyaszthatják, ha megeszünk egy almát, akkor nagyjából 80-100 kalóriát viszünk be szervezetünkbe, hirtelen még éhségre is jó, főleg, hogy 10-12 % gyümölcscukrot tartalmaz, ami jóval lassabban szívódik fel, mint a répa, vagy szőlőcukor.
Sok benne a rost, ha rajta hagyjuk a héját, akkor még több, és bizony C-vitaminból is legalább 10 mg van benne. De olyan létfontosságú anyagokat is tartalmaz, mint a magnézium, kalcium, kálium, folsav, A-vitamin, B-vitamin. Ráadásul ott van benne a pektin, ami tulajdonképpen vízoldékony rost. Ez az anyag ami képes rendezni a székletet. Ha nyersen, reszelve fogyasztjuk, akkor székrekedés ellen jó, ha pedig megpároljuk, akkor hasmenésre kitűnő hatású. De ha csak simán elrágcsáljuk, akkor is sokat teszünk egészségünkért.
Ráadásul csökkenti a rossz koleszterin szintet, és kifejezetten jó a magas vérnyomásra, hisz a kálium szintje is elég magas.
Magas a gyümölcs sav tartalma, ezért fertőzésekkor kifejezetten hasznos, méregtelenítő, tisztító hatása van, és azt is megfigyelték, hogy ahol sok almát fogyasztanak, azon a területen kevesebb a köszvényes beteg.

Ha fogyni akar, akkor nem botorság naponta elfogyasztani párat, vagy akár 1-2 napos almanapot is beiktatni. (nem kell túlzásba esni). Két haszna is lesz, fogyni fog pár kilót, és még egy alapos méregtelenítő kúrát is tart.
Érdekesség, hogy még az asztma megelőzésében is hasznos lehet, ugyanis megfigyelték, hogy azoknak az anyáknak a gyermekei, akik terhességük alatt rendszeresen almát fogyasztottak ritkábban lettek asztmásak. Ez se semmi…

Aztán az almában ott vannak a flavonoidok antioxidáns hatású anyagok, – főleg a héj könyékén – ezek erősítik az immunrendszert, és gyulladáscsökkentő hatással bírnak, és még a májunknak is jót tesznek.
Nem véletlen, hogy régen az almát gyógynövénynek tartották.

És egy egyszerű bizonyíték jótékony hatására: Nincs annál frissítőbb hatású, mint egy jó pohár, frissen facsart almalé…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.