Melyik film forgatásakor készülhetett a fotó?

Ez volt az első tévésorozat a Magyar Televízió berkein belül, ha a mesesorozatokat nem számoljuk. 1963-ban forgatták, aztán egy évvel később került vetítésre. 13 részes, és még természetesen fekete-fehér technikával készült.

 

A Tenkes kapitánya történetének írója Őrsi Ferenc volt, és Fehér Tamás rendezte a sorozatot, felejthetetlen zenéjét pedig Vujicsics Tihamér szerezte.

Elsősége ellenére mai napig egyik legsikeresebb sorozata a Televíziónak.  Sok pénz nem volt rá, de ettől függetlenül sikerült minőséget produkálni.
Ennél a történetnél fordított volt a helyzet, nem regényből készítették a forgatókönyvet, hanem a forgatókönyvből lett később regény.
A történet a Rákóczi-szabadságharc idején játszódik Siklós környékén.
Van egy jelenet benne, ahol a Zenthe Ferenc által alakított Eke Máté a szájával felemel egy poharat, melyhez egy szék is kötve vagyon – és kiissza az utolsó cseppig. Később ugyanezt a trükköt betették a Magyar vándor c. filmbe is, szintén Zenthe Ferenc “előadásában”.

A csatajelenetekre nem volt pénz, ezért a még 1953-ban, Bán Frigyes által rendezett Rákóczi hadnagya c. filmből vágták be őket.

Természetesen olyan jelenetnél, ahol iszapot dobáltak egymásra, az valójában nem az volt, hanem csokoládépuding. Ez azért lényegesen kellemesebb találat.
A film olyan népszerű lett, hogy egy dal is készült róla “És akkor jött a Tenkes kapitánya”, melyet eredetileg a Magyar Rádió Gyermekkórusa adott elő.
A főszerepeket olyan ismert színészek játszották, mint Zenthe Ferenc, Ungváry László, Krencsey Marianne, Szabó Gyula, Basilides Zoltán, Pécsi Ildikó…

Volt egy jókora baki is a filmben. Van egy jelenet a 2. részben, ahol  labanc katonák vannak összekötözve, összebilincselve, a borospincéktől elindulva még Szilágyi István, Petrik József, Madaras József, Kibédi Ervin és Horesnyi László a labanc katona. Viszont mikor megérkeznek a várba, akkor már Horesnyi László és Kibédi Ervin szerepét két fiatal színész vette át.

Nincs benne semmi különös, ekkor még nem volt videómagnó, nem gondolták, hogy a csúsztatásra valaha fény derül…

Fotó: MTI http://stefan2001.blogspot.de/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük