Négy sportoló a Rómain 1972-ben… Vajon kik lehetnek?

A fotó 1972. május 15-én, vagy 16-án készült. Ezt azért lehet olyan biztosan tudni, mert a magyar labdarúgó válogatott 1972. május 14-én vívta EB negyeddöntős selejtező mérkőzését Bukarestben, ahol  döntetlent játszottak, 2-2-t.
Mivel az első meccsen, melyen a Népstadionban rendeztek telt ház előtt, 68585 néző előtt szintén döntetlent játszottak, és abban az időben még az idegenben rúgott gól  nem nyomott többet a latba – még egy harmadik meccs is megrendezésre került.

 

Ekkor még magát az Európa-bajnokságot sem a mostani rendszer szerint rendezték, összesen 4 csapat jutott ki, tényleg a legjobbak… Azóta nagyon felhígult a rendszer.
Ezt viszont Belgrádban rendezték meg három nappal a visszavágó után, 1972. május 17-án.
Akkor még nem volt gond, ha egymás utánban több meccset is játszani kell…
Ilovszky Rudolf szövetségi kapitánynak két választása volt. Vagy Bukarestből egyből Belgrádba veszik az irányt, vagy még a  két meccs közötti két napra hazajönnek, és pihenéssel töltik az időt a fiúk.
Ez utóbbi megoldás mellett döntött, vagyis Magyarországra repültek, és a Római-parti Vasas-üdülőben pihentek rá a nagy meccsre.
Így fotózhatta le Kű Lajos, olimpiai ezüstérmes, Dunai Antal olimpiai bajnok, Szűcs Lajos olimpiai bajnok, egyszeres világválogatott, és Bene Ferenc,  olimpiai bajnok, magyar válogatott csatárt, aki azonban a válogatottban jobb összekötőként szerepelt.
Érdekesség, hogy a  három meccset több, mint 200 ezren látták…
Végül a belgrádi meccset 2:1-re nyerték a magyarok Kocsis és Szőke góljaival, így bejutottak az 1972-es Európa-bajnoksági zárókörébe az NSZK, a Szovjetunió, és Belgium mellett.
A júniusi belgiumi Európa-bajnokságon a magyar csapat végül negyedik lett. Bár akkor csalódás volt, manapság minden teketória nélkül kiegyeznénk ebben az eredményben.

Fotó: Stefan2001.blogspot.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük