“Hát ez a Vízipók – ez egy Csodapók!”

1976-ban kezdték el forgatni, majd 1978-ban sugározták először a Vízipók-csodapók animációs sorozatot, ami egyből az akkor legnépszerűbb sorozatok közé küzdötte magát.

 

Pedig egyetlen kedvenc állatka sem szerepelt benne, hanem csupa rovar, amiktől a valóságban általában tartózkodnak a gyerekek. Viszont ez a rajzfilm kedves, szerethető személyiséget kölcsönzött  mindannyiuknak, az addig ismert, és ismeretlen szereplőknek is.  Barátunkká vált a Nünüke, a hátonúszó poloska, a méhecske, az ormányosbogár, a hangyák, az algaszedő vízicsigák és a Katica is, És megkedveltük általa Rák apót, a tegzeseket, Csíbor bácsit, a hőscincért, meg a kecskebékát is.

A sorozat alkotói azt a feladatot kapták, hogy készítsenek egy ismeretterjesztő mesesorozatot, valami különlegeset. Így úgy döntöttek, hogy megpróbálják a víz alatti, és víz környéki állatkák és rovarok világát emberközelivé tenni, és játékosan elmagyarázni életükről dolgokat. Így aztán, hogy minden hiteles legyen, Bálint Ágnes – annyi csodálatos mesefilm megálmodója – dr. Kertész Györgyöt, az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem Állatrendszertani Tanszékének docensét kérte fel, hogy ruházza fel a szereplő “állatkákat” valósághoz illő tulajdonságokkal.

Amennyire lehetett rajzban, külsőre is próbálták szimpatikussá varázsolni őket, de jobban inkább kedves, szerethető egyéniséggel ruházták fel Vízipókot, Keresztespók barátunkat, Fülescsigát, ilyen-olyan színű csigalányokat, a Katica, hangyát, méhecskéket, és a többieket.
A sorozat összesen 3 évadból, és a magyar szokásoknak megfelelően egyenként 13 részből, összesen 39 epizódból állt.
Írója Kertész György volt, rendezői pedig Haui József és Szabó Szabolcs, valamit Szombati Szabó Csaba.
A víz alatti csodavilág, és szárazföldi barátainak megszemélyesítésére csupa ismert színészt kértek fel, így lett Pathó István Vízipók, Keresztespókot pedig Harkányi Endre alakította.
A film egyrészt a már említett vízi, és szárazföldi élővilágról szól. Vízipók a kedves, odafigyelő, nyitott, és barátja, a morcos, hitetlenkedő Keresztespók ismeretségéről szól, de a világ változatosságának elfogadásáról is. Arról, hogy azért, mert a másik nem ugyanolyan mint én, attól még lehet jó, és minden élőlény különleges.

Fotó: Filmarchív, Fidelio, Port.hu, Vízipók-csodapók/MTV/Wikipédia/Pannónia Filmstúdió, Kecskeméti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük