Az első TV Macink is elmúlt már 59 éves…

Bizony a TV Maci is elmúlt már 56 éves.  Bár szinte önálló szereplőként marad meg a kicsik emlékezetében, mégis “csak” az Esti mese felvezetője, és záróakkordja volt. Ez foglalta keretben a mindennapos Esti Meséket.

 

Eleinte még nem minden nap volt báb, vagy rajzfilm a gyermekeknek közbe, még sokszor előfordult, hogy a tv-bemondók olvastak fel egy-egy mesét.

Mint annyi magyar mesefigurának, ennek a kis medvének is “anyukája” Bálint Ágnes, aki az első, az eredeti TV Maci forgatókönyvét lejegyezte, megalkotta.
A kis mackó megjelenése aztán lázba hozta a gyerekeket, szülőket, és az idősebb korosztályt egyaránt.  Ez utóbbiak nem tudták elképzelni, hogy egy kicsi valami hogy mozoghat csak magától… Úgy gondolták, nem is kicsi, csak azt mondják, és valójában egy gyerek bújt egy jelmezbe, de az is lehet, hogy felnőtt, hisz ahogy gargalizált, az is férfias volt.
Időbe telt, míg mindenki elhitte, hogy ez bizony egy báb, de olyan, aminek mozdulatát be lehet állítani, hisz drót alapja van. Így minden részmozdulatot egyenként vesznek fel, vagyis magyarul sok-sok fotót játszanak le egymás után gyorsan. Annyira gyorsan, hogy a szemünk már mozgásnak érzékelje.
Az első adás 1963. április 15-én ment le, ekkortól aztán özönlöttek a kíváncsiskodó levelek a Televízióhoz, hogy miért nincs családja, miért egyedül alszik el, és miért nincs egy normális ruhája sem…
Szóval létfontosságú dolgok érdekelték a nézőket… 🙂
Idővel aztán modernizálták a Mackót, már jó ideje színes a felvétel, és manapság már számítógépe is van, halad a korral.
Az eredeti verzió még kicsit nyekergős zenéjű, lassú, és vontatott, de valahogy mégis szerethetőbb, mint a modern, túlcsicsázott…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük