Miért “püspök” a püspökfalat?

Ez bizony összefügg a novemberi Márton nappal. 
Régen, még a római időkben  – november 11.(mostanság Márton napja) – a téli évnegyed első napja volt, ilyenkor záródott le a mezőgazdasági munkák sora, és ilyenkorra forrt ki az újbor is, úgyhogy tartottak egy vacsorát, melyen Mars Isten madarát, a ludat szolgálták fel.
Ezt latinul avis Martist tesz, amiből egy kis hevenyészett magyarosítással lett Márton lúdja.
Tours-i Szent Mártonnak annyi köze van a libákhoz, hogy állítólag mikor meg akarták  választani püspöknek, akkor ő elrejtőzött egy libaólban, ám az ott lévő libák hangos gágogásukkal elárulták.
Szent Márton amúgy a hiedelem szerint segítette álmában az országot, és Szent István is, úgyhogy Szűcs Mária mellett ő is Magyarország patrónusa.
Mára ugyan feledésbe merült, de ugyanúgy, mint Húsvét előtt, ilyenkor is böjti szokások voltak, mégpedig 40 naposak. A Márton napi lakoma volt az utolsó  dorbézolás a böjt előtt.
Ilyenkor aztán még egyszer a “koplalás előtt” jól belaktak, bálokat, vásárokat rendeztek, nagy eszem-iszom folyt az egész országban. És mindezt azért, mert úgy tartották, hogy ha ilyenkor van mit tenni az asztalra, akkor  egész évben nem lesz éhkopp.
Ezen a napon nem volt szabad házimunkát végezni, mert akkor az állatok elhalhatnak.
November 11-re több libát is vágtak sokszor, készítettek libából levest, sültet káposztával, gombóccal.
És hogy minden rendben menjen a következő évben, azért a papnak is küldtek egy darabot a sült húsból, a liba hátsó részéből. A háta végét küldték, vitték el neki, ez az eredete a püspökfalat szónak, ez ráadásul valóban a liba talán legfinomabb része.
Ezen a napon már megkóstolták az újbort is. Úgyhogy jó sokat ettek aztán meg ittak is – a vedeléssel úgy gondolták, erőt-egészséget töltenek magukba.
S ha már ott volt a liba mellcsontja, jósoltak egyúttal belőle. Ebből tudtak következtetni az időjárásra. Ha hosszú és fehér volt, akkor havas tél volt várható, ha rövid, barna, akkor sáros lesz az időjárás.
Amúgy meg Márton napjának időjárása pont ellentétes volt a Karácsonyéval. 
Tehát ha Márton fehér lovon jött, havas időt hozott, akkor Karácsony esős lesz — úgy vélték. 
Hogy aztán bevált-e az elképzelés, nem tudni, az mindig utólag derül ki
Fotó: Fortepan/fortepan.hu/ZSANDA ZSOLT/VAJSZADA KÁROLY FELVÉTELE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.