Melyik nagy sikerű film forgatásán készülhetett ez a felvétel?

Bizony, már 51 évvel ezelőtt forgatták azt a mozifilmet – ami a kritikusok támadása ellenére egyik legnépszerűbb azóta is.

 

Az Egri csillagokról van szó, aminek a forgatása 1967-ben kezdődött.
A felső fotó érdekessége, hogy ez az a kép, ami alapján elterjedt a pletyka, hogy az egyik török katonának karórája volt a felvételek alatt, holott csak forgatási szünetben volt rajta.
A filmet magyar-bolgár koprodukcióban forgatták, Gárdonyi Géza regénye alapján a forgatókönyvet Nemeskürty István írta.

A főszereplő Kovács István és Venczel Vera volt, de olyan színészek szerepeltek benne, mint Bárdy György, Mádi Szabó Gábor, Ruttkai Éva, Bitskey Tibor, Bessenyei Ferenc, Benkő Gyula, Benkő Péter, Agárdy Gábor, Somogyvári Rudolf… képtelenség őket felsorolni, a kor szinte összes jelentős színésze szerepet kapott a filmben.
1968. decemberében volt a bemutató, ami azonnal nagy siker lett.

A film egy részét a Balatonnál, másik részét Bulgáriában vették fel. Ezek voltak a tengerparti jelenetek. Pilisborosjenőn építették fel az egri vár kicsinyített mását, itt forgatták a tömegjeleneteket.

A török sereg megjelenítésére a Magyar Néphadsereg kiskatonáit “kérték fel”, összesen ötezer kiskatona vett részt a forgatásokon.  Ez persze számukra nagy szerencse volt, hisz a laktanyák egyhangúságától az állandó átöltözés, és a forgatás élménye hatalmas változás volt.
Az akkori időkben hatalmas költségvetéssel forgatták a filmet, monumentális alkotásnak számított. Azóta em készítettek ilyen tömegjelenettel filmalkotást hazánkban, de még így is kevésnek bizonyult a török sereg, a távoli jeleneteknél léggömbökkel helyettesítették őket.

Nincs felnőtt Magyarországon, aki ne látta volna ezt a filmet, sokan a kötelező olvasmány “helyettesítésére” nézték meg, bár sok helyütt változtatások történtek az eredeti történethez viszonyítva.
Televíziós ismétléseit is rendszeresen milliók kísérik figyelemmel, az akkori kiskatonák pedig büszkék rá, hogy szerepeltek benne, és tudják is, hogy melyik filmkockán “szerepelnek”…

Fotó: Fortepan/Urbán Tamás, Népszabadság/Bánhalmi János, Facebook/Szeretem az Egri csillagokat, Venczel Vera.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük