A Futrinka utca első 7 részét még élőben közvetítették…

El tudod képzelni?

Aki élt a hatvanas években, vagy látta később valamelyik csatornán az ismétléseket – az tudja, hogy pontosan mi is volt az a Cicavízió.

Ami igazából nem volt más, csak egy monoszkóp. ami felvezette az egyik legaranyosabb bábsorozatot, a Futrinka utcát.  Valójában Nagyapó mesél címmel ment volna adásba. A terv az volt, hogy lesz egy nagyapó, és köztük szereplők. Bár valami miatt legtöbben Böbe babára emlékeznek, valójában először csak Cicamicára és Morzsi kutyára gondoltak csak.

Aztán Bálint Ágnes az író talált egy babát a vonaton, és innen jött az ötlet, hogy miért ne találhatna az a bizonyos Nagyapó is, aki mesél amúgy – egy babát valahol. Így került végül egy egész sereglet a köcsögházba, és végre már nem csak egy színész mesélt, hanem  sok-sok bábfigurával történt valami. Valami érdekes, olyan mint az életben.

Hisz dolgoztak, tanultak, ettek, ittak, utaztak – újságot olvastak. Minden olyan volt a valóságban, csak kicsiben – hisz kicsiknek készült a mese.
Cicamica csajos volt, Böbe Baba kicsit lusta, Morzsi az mindig okosított, de könnyen megsértődött, és csupa olyan dolog történt ott, mint a nagyvilágban. Teljesen úgy folyt az élet, mint a valóságban.


Kéthetente vetítették a részeket, és először összesen 7 rész készült belőle. Ritka vendégek voltak, de emlékezetesek… Amúgy nem vetítették a részeket, rosszul mondom, két hetente volt előadás, mert ekkor még nem volt felvételi lehetőség – egyenes adásban közvetítették a részeket… Manapság már elképzelhetetlen…
De magyarázat ez arra, hogy abból a korból miért nincsenek felvételek, miért nincsenek a meséből fekete-fehér fotók…
A sorozat szerkesztője Bálint Ágnes volt, rendezője pedig Kende Márta.
Böbe Baba Major Ida volt, Cicamica Szőllőssi Irén, Morzsa kutya Simándi József, Sompolyogi Bölöni Kiss István, Buksi kutya Havas Gertrúd, Rókica pedig Meixler Ildikó.  Később valahogy Böbe Baba “kiíródott” a sorozatból, viszont helyette érkezett több új szereplő.
Annyira fontos “emberek” lettek a Cicamicáék, hogy havonta sok-sok száz levelük érkezett. Cicamicának – aki nem szeretett dolgozni – azt tanácsolták a nézők, hogy mégis menjen munkát keresni, mert abból lesz pénze…

Fotó: Takács Vera gyerektvtort.blogspot.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.