Miért álltak a lányok Szilveszterkor szemétdombra?

Hogy jobban hallják merről ugatnak a kutyák, mert amerről jön a hang, arról fog jönni a legény is, aki majd megkéri a kezét.

 

Az eladósorban lévő lányok egyik kedvelt időtöltése volt az őszi-téli estéken a jóslás, kinek mikor lesz a lakodalma, ki lesz a vőlegény, mi lesz a neve, az elkövetkezendő évben férjhez megy-e?
András, Luca napján, Karácsonykor és Szilveszterkor próbálkoztak a legtöbben, legnagyobb kedvvel a jóslásra.
Általában egy helységben azonos módon próbáltak jósolni, de nagyon sok változat ismert.
Volt, hogy gombócokat csinálta, általában tizenhármat. Tizenkettőbe cetliket raktak, amibe kedvelt fiúk nevét írták, a tizenharmadikba pedig nem raktak semmit. Aztán éjfélre felforralták a vizet, beledobták a gombócokat, aztán amelyik leghamarabb a tetejére jött kiszedték, és megnézték mi van benne. Ha fiúnév volt, akkor úgy tartották ő lesz a kérő, ha pedig nem volt semmi az azt jelentette, hogy abban az évben nem lesz kérő.
Olyan szokás volt, hogy 13 cédulára írtak férfineveket, és Luca napján elkezdve minden nap kidobtak belőle egyet – persze nem megnézve azt – aztán ami Karácsonyra maradt, az lett a “nyerő”.
De szokás volt az is, hogy egy edénybe vizet raktak, az ólmot meg felolvasztották, és a vízbe öntöttek belőle. Aztán ahogy kihűlt, megdermedt – abból a formából következtettek arra, hogy a vőlegénynek mi lesz a foglalkozása.
András napon, mely november 30-ra esik, és az ehhez legközelebb eső vasárnap Advent első vasárnapja sok lány egész nap böjtölt, nem evett, éhkoppon feküdt le, és így próbálta megálmodni, ki lesz a kérője.
A fiúk is próbálkoztak hasonlóval, de nekik nem András napon kellett megálmodniuk ki lesz a mátkájuk, hanem Katalinkor, november 25-én.
Az is ismert szokás volt András előtti napon, hogy a lányok egy pohárnyi vízbe szép, piros almát raktak, aztán a poharat az ágy alá tették. Aztán másnap fölkelve a pohárból megitták a vizet, aztán megették az almát, aztán gyorsan kiszaladtak az utcára, és akit megláttak először az lett a férj…
Próbálkoztak a jóslással úgy is, hogy a fonóból, bálból hazafele menet a zsúpfedeles házak tetejét megrázták, aztán a lány alátartotta a kötényét. Úgy gondolták, hogyha a tetőről búzaszemek esnek a kötőbe, akkor gazdag legény kap a lány, ha pedig rozs, az bizony szegénységet jelent.
Ha valaki András nap környékén a gyümölcsfáról letört egy ágat, bevitte a házba, és az Karácsonyra kivirágzott, akkor hittek benne, hogy a lány férjhez megy következő évben.

Fotó: mek.oszk.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük