Miből tudták régen, hogy nagy tél lesz?

 

Népi időjóslatok – hogy tudták a régiek…

Az embert –  amióta csak ember – érdekelte az időjárás, és kereste az összefüggéseket a történésekben, ott volt benne a vágy, hogy ő is megjósolhassa milyen idő lesz. Ezeket az ismereteket aztán átadta fiainak, és ezeket az ismereteket állandóan bővítették, igazgatták. Ha esetleg valami nem vált be, akkor módosítottak. Így idővel egész jó jóslatokba tudtak bocsátkozni.

 

Fontos volt ez, hisz ott volt bennük az igény, hogy az esetleges időjárási viszontagságokra időben felkészülhessenek. Aztán ez néha sikerült, máskor meg nem.
Ha a macska, vagy kutya ősszel kihízott, akkor úgy vélték nagyon kemény tél lesz. Ha viszont későn fialtak ősszel, akkor biztosak lehettek, hogy nem lesz nagy zimankó télen.
Hosszú kemény télre számítottak, ha a hangyák nagy, magas hangyabolyokat építettek, vagy a cinkék, varjak behúzódtak a faluba, városba.
Ha a gólyák, fecskék és más költözőmadarak korán elköltöztek, vagy a verebek az örökös csiripelésük helyett csendben voltak, akkor is hidegre számítottak.
Ugyancsak zimankót vártak, ha a mókusok kihíztak, és sok élelmet tartalékoltak, ha a pókok bent a házban, vagy az istálló legmelegebb helyén fonták a hálót.
Úgy gondolták, hogyha az állatok Karácsony napján a bal oldalukra fekszenek, akkor a tél még sokáig fog tartani.
Viszont ha a vándormadarak későn kelnek útra, sok a rágcsáló, egér, pocok ősszel, ha pedig a költöző madarak egy része el sem megy, akkor biztos enyhe tél lesz.
Úgy tartották, hogyha októberben még sok levél van a fákon, akkor következő évben sok lesz a hernyó.
Ha a fák másodszor is virágoznak, akkor hosszú ősz lesz.
Ha pedig ősszel sok kemény héjú gyümölcs terem, akkor kemény telünk lesz.
Ha Vízkeresztkor a keréknyomban víz van, akkor már közel a tavasz.  Ha Mátyás fagyot talál, akkor azt elviszi, de ha nem, akkor meg meghozza azt.
November 1-én, Mindensszentek napján az egész téli időjárásra következtetni lehetett szerintük. Úgy tartották, ilyenkor nem szabad semmit sem dolgozni, a vetési munkákkal is ekkorra már  végezni kellett, mosni meg azért tilos, mert akkor a halottak vízben lesznek.
Márton napján, november 11-én, ha szép idő lett, akkor hideg tél volt várható. Ha ködös volt aznap az idő, akkor enyhe téllel számoltak, ha pedig ekkor már havazik, akkor nagy havak lesznek. Viszont ha aznap olyan kemény volt már a hideg, hogy még a folyó is befagy, akkor karácsony már enyhe lesz.
Úgy gondolták, hogy márciusban olyan idő lesz, mint Márton  napján. Ekkorra már kiforrt a bor, lehetett tudni, hogy sikerült.
Tilos volt aznap teregetni, mert úgy vélték – akkor az állatok elhullanak.
Márton napján lúdat kell vágni, hogy ne legyen éhség egész évben.  Ha az elkészített lúdnak fehér a mellcsontja, akkor havas tél lesz, ami persze enyhe, viszont ha vörös a csontja, akkor hideg telünk lesz…
Úgy tartották, hogy 40 napig olyan idő lesz, mint Márton napkor.
Ha Erzsébet napján eső esik, akkor enyhe telünk lesz.
Ha viszont Katalinkor hideg van, kopog, akkor Karácsonykor enyhe idő lesz. És fordítva. Hogy minden sikeresen alakuljon viszont – Katalin napján tilos volt a kenyérsütés.
András naphoz is fűződnek megfigyelések és hiedelmek. Ha András napján esett a hó, akkor az nem jó termést ígért. Ha hideg volt, jó termésben reménykedtek. Ha viszont esős, sáros, akkor azt várták, hogy Karácsonykor kemény hideg lesz.
Azt tapasztalták, ha szél van ilyenkor, és hideg, – biztos, hogy hosszú tél lesz.
András napja után kezdődtek a disznótorok, ilyenkor volt szerencsés a fa-, kotló ültetés, és a disznók nászából is szerencsés volt a szaporulat.
András napja után kezdődik az Advent, az ilyenkor született malac nem maradt meg, ha igen, akkor viszont nem volt belőle jó hízó.  Hogy következő évben jól sikerüljön a kotlós ültetése, ezen a napon a gazdasszony földre rakott szalmára ült.

Ha pedig rövidtávú előrejelzésre volt szükség, akkor az akkoriban minden háznál megtalálható piócához fordultak.
Egy befőttesüvegbe vizet raktak, abba pedig egy piócát. Ha a pióca az üveg alján maradt, akkor úgy tartották, hogy napos, de hideg idő lesz. Ha a víz felszínére jött, akkor nagy szél várható havazással, ha pedig izgatott (nyáron) akkor zivatar várható…
Fotó: Fortepan/Fortepan

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük