Két asszony krumplit válogat. Felismered őket?

A fotó a Holt vidék c. játékfilmből egy kocka, melyet 1972-ben forgattak, és a két művésznő Törőcsik Mari, az idős hölgy pedig Patkós Irma.
Patkós Irma fiatal korában primadonna volt, férje az Operettszínház egykori igazgatója, Sziklai Jenő volt. Patkós Irma munkásságát Érdemes művészi címmel jutalmazták.

A századfordulón, 1900. március 8-án született Cegléden, és 96 éves korában, 1996. október 24-én hunyt el.

20 éves korában lett színésznő, először Nyíregyházán játszott, szinte az összes nagyvárosban színpadon állt, a háború előtt már a Fővárosi Operettszínház tagja volt.  Nagy tehetségnek tartották, befutott színésznőnek számított, primadonna volt, imádta a közönség, saját magáról viszont úgy nyilatkozott, hogy nem volt ő sem primadonna, sem színésznő az életben – csak saját maga…

Sajnos 1945. után már csak kisebb szerepeket kapott, így átpártolt a prózai színházakhoz. Tagja volt a Nemzetinek, majd a Madách Színháznak is.

Bár korábban is játszott filmekben – hisz szerepet kapott az 1948-ban forgatott Mágnás Miskában is –  igazi ismertséget 70 évesen szerzett a Sándor Pál által forgatott Sárika drágám-ban.  Ezután özönlöttek hozzá a felkérések.

Olyan filmekben játszott, mint a Gyermekbetegségek, Az erőd, Ballagó idő, Herkulesfürdői emlék, Apám néhány boldog éve, Nem élhetek muzsikaszó nélkül, Kojak Budapesten, Ripacsok, Szerencsés Dániel, Te rongyos élet…

Utolsó szerepét az Öregberény c. sorozatban játszotta 96, igen… kilencvenhat évesen…

Fotó: Pinterest, Ceglédi Hirmondó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.