18 éves korában már második helyezett lett a Táncdalfesztiválon…

Budapesten született 1947. december 14-én Zacher Sarolta néven – énekesnő, író, és nagy-nagy állatvédő.
Édesapja Zacher Tibor Károly mérnök, édesanyja Mikuscsák Sarolta Etelka Irma, az evangélikus egyház püspökének a titkára volt. A Zalatnay név nem művésznév, családjával együtt magyarosították eredeti nevüket. Rokonaik dolgoztak a Brit Nagykövetségen is.
Zalatnay Sarolta kislányként klasszikus zenét tanult, zongorázott. Szülei tudták róla, hogy rendkívül jó hangja van, úgy gondolták, hogy majd komolyzenei pályán keresi a kenyerét, ők operaénekesnek szánták. Különlegesen szép mezzoszoprán hangja volt, ám az operaénekesi karriernek egy mandulaműtét után már nem volt realitása.
Viszont hangja még a rockénekesi karrierre tökéletes volt, 1963-ban egy gimnáziumi fellépésen aztán Komár László felfedezte tehetségét. Nem teljesen véletlenül, mert ő ment Zalatnay ment oda a Scampolo együttes énekeséhez, hogy hallgassa meg.
Ekkor 15 éves volt, 3 évvel később érettségizett a Toldy-ban.
Még érettségi előtt 1 évvel, 1965-ben Bergendy István hatására egy Országos Rendező Iroda által szervezett műsorban lépett fel, és már a Televízióban is feltűnt. Aztán szerepelt a Scampolo-val és a Metróval is.
És jött 1966, az érettségi, és a Táncdalfesztivál éve, ahol a Hol jár az eszem című dalával betört a könnyűzene élvonalába – felháborítva az idősebb generációt, de a fiatalok rajongtak érte.
1967-ben pedig már első helyezést ért el a Nem várok holnapig c. számmal.
Ekkor ajánlottak fel neki egy londoni szerződést, így 2 éven keresztül kint élt. 1969-tól pedig újra itthon volt, és az LGT-vel zenélt.
1971-ben ismét nyert a Táncdalfesztiválon a Fák, virágok, fény c. dallal.
5 év múlva megalapította a Cini és  a Tinik együttest Várszegi Évával és Postássy Julival.
Korának nagy sztárja volt, különleges szépsége, egyénisége magával ragadta generációját, és hát nem csak őket. Divatot teremtett, a fiatalok tömegei utánozták öltözködését, hajviseletét, viselkedését.
18 nagylemeze jelent meg, és több, mint 50 kislemeze. Dalaiból több nyelven is feldolgoztak, így angolul,olaszul, németül, oroszul, spanyolul is hallhatunk eredetileg Zalatnay Sarolta által előadott számokat.
Állatvédőként is tevékenykedett, és könyveket is írt.
Sajnos magánélete nem olyan felhőtlen, mint szakmai karrierje volt.

Fotó: Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük