A halálra ítélt magyar válogatott futballista

Bár válogatott volt, 19-szeres, nyilván korának  ismert embere – halála után az átlagemberek számára valahogy elfelejtődött, mintha csak nem történt volna semmi.

Az ötvenes években, de még egy ideig később is – a disszidálás nagy bűn volt egy egyszerű embertől is, hát még egy fegyveres erő tagtól, ráadásul válogatott focistától, akiről milliók vehetnek példát.
Szűcs Sándor 1921. november 23-án született Szolnokon, ott járt iskolába, ott szerzett szakmát is – géplakatos lett.

17 évesen játszotta első meccsét védőként az NB I-ben. 20 éves korában már felnőtt válogatott volt. 1948-ig tizenkilencszeres válogatott lett, 44-től klubja már az Újpest volt. Későbbiekben már a fellángoló szerelem miatt nem lehetett tovább válogatott, akkoriban más világ volt…

Szűcs László ekkoriban nős volt, gyermekei voltak. Egyik legnagyobb bűne az volt, hogy beleszeretett a szintén házas, férjezett Kovács Erzsibe, a táncdalénekesbe, aki akkor 20 éves volt, és férjével Boros László zongoristával turnézott a Balatonon.  A férj nagy focidrukker volt, mint akkoriban majd minden ember, ezért aztán mikor megtudta, hogy az Újpest a környéken edzőtáborozik, úgy döntött, találkozik velük.  A leendő szerelmespár, a focista, és az énekesnő ekkor találkoztak életükben először.  Meglátni és megszeretni volt az egész, Kovács Erzsi néhány nap múlva már otthagyta párját és albérletbe költözött. A focista pedig minden nap meglátogatta.

Ekkoriban nem nézték jó szemmel a házasságtörést, főleg – ha még gyerek is volt a háznál. Nem fért össze a szocialista erkölccsel – és bár titkolni próbálták a kapcsolatot – ez az ismertség miatt nehezen ment.
Valójában a labdarúgó nem akarta elhagyni családját,, de a Dózsánál szakítást követeltek, zaklatásnak tették ki őket rendszeresen, és az is felmerült, hogyha nem hagyják félbe a kapcsolatot, akkor a férfit táborba viszik, a nőt, szerelmét pedig internálják.

Egy idő után úgy döntöttek, hogy inkább elhagyják az országot. Szűcs ajánlatot kapott az AC Milantól, és hogy sporttársai segítenék. Egy ember is akadt, aki fél kiló aranyért és ötezer dollárért aki segít kijutni. Megbeszélték, hogyha elkapják is őket – nem beszélnek arról, hogy disszidálni akartak. Aztán még a határ előtt a segítő megkérte a férfit, hogy a kezébe adott fegyvert állítsa élesre. Amint ez megtörtént, katonák vették őket körbe, és már az őrsön is voltak. A nőt a falhoz állították, a férfit pedig bilincsbe verve elvitték.

Kovács Erzsit a Gyorskocsi utcába vitték, elvették értékeit és teljes motozáson ment keresztül.
Aztán persze kiderült, hogy az egész akciót a hatóságok ötölték ki, az embercsempész segédkező pedig az ÁVH ügynöke volt.
A pert gyorsított eljárásban tárgyalták, mégpedig a Katonai ügyészség, hisz Szűcs, mint Dózsás főhadnagyi rangot kapott.
Szűcs ennek ellenére nem hitte el, hogy komoly baj történhet. Úgy gondolta, hogy mégiscsak egy válogatott focista. De aztán nem így lett.
1951. május 19-én első fokon halálra, és teljes vagyonelkobzásra ítélték. Bűne: Tiltott határátlépés előremozdításának bűntette, és külföldre szökés kísérletének bűntette.
“Érdekesség”, hogy az a rendelet, ami által ez az ítélet születhetett a Magyar Közlönyben soha nem jelent meg. Elvileg megjelenése után szigorúan titkos minősítést kapott. A rendelet értelmében a fegyveres erők tagjai tiltott határátlépés esetén életfogytiglani büntetést kaphattak, ha csoportosan, esetleg fegyverrel követik el tettüket, akkor pedig akár halálra is ítélhetik.

 

Egy héttel később már a másodfokú bíróság is kimondta a halálos ítéletet. Ekkor értette meg Szűcs, hogy nagy a baj, próbált segítséget kérni, Bozsik József, és Puskás Ferenc is mindent latba vetett, hogy ne hajtsák rajta végre az ítéletet, még ígéretet is kaptak rá, ám pár nappal később, 1951. június 4-én mégis fölakasztották.
A per valójában koncepciós volt, hisz az akkoriban mind jobban elharapódzó jobbnál jobb futballisták külföldre távozását akarták megakadályozni.
Ez aztán sikerült is a hatalomnak, mert 5 éven keresztül – egészen 1956-ig tiltott határátlépéssel futballista nem akart távozni egy esetben sem.

 

 

Fotó: 24.hu  Képes Sport 1944.11.24. szám, Látogatóban Szűcs Sándor otthonában cikk

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük